19. septembar 2023. Predstavnici Nacionalnog instituta za bezbednosne studije SR Nigerije u studijskoj poseti Narodnoj skupštini

19. septembar 2023. Predstavnici Nacionalnog instituta za bezbednosne studije SR Nigerije u studijskoj poseti Narodnoj skupštini

Utorak, 19. septembar 2023.

Predstavnici Nacionalnog instituta za bezbednosne studije SR Nigerije u studijskoj poseti Narodnoj skupštini

Predstavnici Nacionalnog instituta za bezbednosne studije Savezne Republike Nigerije boravili su danas u studijskoj poseti Narodnoj skupštini.


Polaznici Kursa upravljanja u obaveštajnom radu na temu „Globalizacija i regionalne integracije: Implikacije po održivi razvoj u Africi“, koji borave u višednevnoj studijskoj poseti Srbiji, razgovarali su sa predsednikom Odbora za kontrolu službi bezbednosti mr Igorom Bečićem i predsednikom Odbora za odbranu i unutrašnje poslove dr Milošem Jovanovićem o iskustvima Republike Srbije u procesu globalizacije i upoznali se sa inicijativama u oblasti regionalne saradnje u koje je uključena Republika Srbija.

Predsednici Bečić i Jovanović upoznali su nigerijsku delegaciju sa nadležnostima i delokrugom rada oba odbora, sa posebnim osvrtom na specifičnosti koje karakterišu njihovo delovanje. Takođe, upoznali su delegaciju i sa normativom, u skladu sa kojom odbori rade, posebno kada je u pitanju kontrola uloga odbora nad radom sektora bezbednosti. Bečić je istakao specifičnosti rada Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kao i važnost nadzornih poseta Odbora službama bezbednosti.

Predsednci oba odbora posebno su naglasili važnost zajedničkih poseta jedinicama Vojske Srbije i Ministarstva unurašnjih poslova, kako za narodne poslanike, tako i za pripadnike snaga bezbednosti.

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove dr Miloš Jovanović upoznao je delegaciju iz Nigerije sa insitutom redovnog izveštavanja Odbora o radu resornih ministarstava, kao i sa značajem instituta javnih slušanja na teme od značaja za sektor odbrane.

Bečić i Jovanović izrazili su zahvalnost Nigeriji na nepriznavanju tzv. nezavisnosti naše južne pokrajine Kosova i Metohije.

U diskusiji koja je usledila razmenjena su mišljenja o unapređenju saradnje između Srbije i Nigerije, na čije dugogodišnje prijateljstvo i partnerstvo je ukazala šefica nigerijske delegacije Emiloji Ojejele (Emiloye Oyeyele), direktorka Nacionalnog instituta za bezbednosne studije Savezne Republike Nigerije. Na sastanku je bilo reči i o vojnoj neutralnosti Srbije, važnosti studijskog usavršavanja nosilaca najviših funkcija, finansiranju rada službi bezbednosti i kontroli trošenja javnih sredstava u sektoru bezbednosti, ali i o regionalnoj bezbednosti i potrebi poštovanja principa međunarodnog prava.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
petak, 21. jun

Ceo kalendar događaja