24. maj 2019. Potpredsednik Narodne skupštine i predsednica PGP sa Nemačkom sa predstavnicima Fondacije Hans-Bekler

24. maj 2019. Potpredsednik Narodne skupštine i predsednica PGP sa Nemačkom sa predstavnicima Fondacije Hans-Bekler

Petak, 24. maj 2019.

Predstavnici Fondacije Hans-Bekler u poseti Narodnoj skupštini

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković i predsednica PGP sa Nemačkom Vesna Marković primili su danas predstavnike Fondacije Hans-Bekler (Hans-Böckler Stiftung), koje su upoznali sa temama važnim za Srbiju i regionalnu saradnju, ali i bilateralne odnose Srbije i SR Nemačke.


Potpredsednik Marinković istakao je da su odnosi Srbije i SR Nemačke u proteklim godinama u ekspanziji, kao i da je Srbija zadovoljna političkom saradnjom, a još zadovoljnija ekonomskom saradnjom dveju država.

„Zadovoljni smo što nemačke kompanije posluju u Srbiji u kontinuitetu i upošljavaju preko 50 hiljada naših građana i što SR Nemačka vidi Srbiju kao dobro mesto za ulaganje i investicije“, poručio je Marinković.

On je predstavnike Fondacije Hans-Bekler upoznao sa ekonomskim reformama koje se sprovode u Srbiji, istakavši da je naša zemlja samo protekle godine imala preko tri milijardi evra direktnih stranih investicija, što je najviše u regionu Zapadnog Balkana. Takođe, Marinković je zahvalio SR Nemačkoj za pokretanje Berlinskog procesa koji afirmiše saradnju zemalja u regionu, što je korak ka pomirenju i kvalitetnijoj ekonomskoj saradnji.

Predsednica PGP sa Nemačkom Vesna Marković istakla je da je spoljno-politički prioritet Srbije članstvo u EU i upoznala goste sa specifičnostima pregovaračkog procesa. Ona je navela da Srbija ima 35 pregovaračkih poglavlja, od kojih se Poglavlje 35 odnosi na dijalog Beograda i Prištine, kao i da se stiče utisak da sve reforme koje se sprovode u zemlji ostaju u senci ovog poglavlja, pa i da će samo članstvo zavisiti od njega.

Marković je rekla da je bila optimista kada je 2014.godine pokrenut Berlinski proces, što je bila dobra poruka zemljama regiona i građanima, ali da posle pet godina ima jako malo njegovih rezultata, kao i mehanizama za praćenje dogovorenog na samitima koji se održavaju jednom godišnje.

Ona je detaljnije upoznala sagovornike sa dijalogom Beograda i Prištine i Briselskim sporazumom, kao i neispunjavanjem obaveza od strane Prištine, ali i efektima uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, što je najviše pogodilo građane koji na Kosovu i Metohiji inače teško žive.

Sa delegacijom od 14 predstavnika Fondacije Hans-Bekler, koju je predvodio dr Jens Beker (Jens Becker), razgovaralo se i o odnosima Srbije i Ruske Federacije, medijskoj situaciji u zemlji, pitanjima demografije i nataliteta, kao i nivou investicija iz EU, Rusije i Kine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6