16. novembar 2016. Narodna skupština u akciji Isključi nasilje

16. novembar 2016. Narodna skupština u akciji Isključi nasilje

Sreda, 16. novembar 2016.

Predstavljena akcija Isključi nasilje

Ministarstvo pravde pokrenulo je akciju „Isključi nasilje“ s ciljem podizanja svesti o porodičnom nasilju i predstavljanju novih zakonskih mera u borbi protiv nasilja u porodici.


Podršku akciji pružila je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja je poručila da će država ubuduće imati „nultu toleranciju“ prema nasilnicima, kao i da će pobediti u toj borbi. Gojković je naglasila da se Narodna skupština aktivno uključila u pomenutu akciju time što je započela raspravu o dva izuzetno važna zakona, Predloga zakona o sprečavanju nasilja u porodici i Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji će, kako je najavila, biti usvojeni do 25. novembra, kada se obeležava i Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama.

„Želimo zajednički da pošaljemo poruku ispred predstavničkog doma svih građana Republike Srbije i Vlade Republike Srbije, da nasilju u porodici nema mesta u našem društvu“, istakla je predsednica Narodne skupštine.

Ministarka pravde, Nela Kuburović, istakla je da je poražavajuća statistika, kada je u pitanju nasilje u porodici, naterala državu da što hitnije reaguje i da sistemskim merama spreči nasilje i poražavajuće brojke sa kojim se država suočava. Ministarstvo pravde izradilo je dva nacrta zakona kojim se zakonski okvir usaglašava se Istambulskom konvencijom koja se odnosi na borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

„Veliki značaj ovog zakona je što unapređuje multiresornu saradnju između svih organa koji su dužni da na neki način pomognu žrtvama nasilja, da spreče nasilje, i upravo ćemo pokazati da zajedničkim radom možemo da postignemo dobre rezultate kada je u pitanju ovaj fenomen sa kojim se suočavamo“, istakla je Kuburović.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naglasio je da je Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici jedinstvena prilika da se pokaže jedinstvo u Srbiji, kako državnih organa tako i celokupnog društva i spremnost da se zajednički suočimo sa problemom nasilja u porodici.

„Uprkos tome što je ovaj vid kriminaliteta, nažalost jedini koji napreduje, primetan je i porast poverenje žrtava nasilja u institucije, kao i broj prijava takvih slučajeva“, istakao je Stefanović. On smatra da će izmene i dopune Krivičnog zakonika i Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici obezbediti neophodne instrumente kojima će državni organi imati mogućnost da efikasnije rade na suzbijanju stope nasilja nad svim licima.

Stefanović je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa Ministarstvom pravde i tužilaštvima, spremno da se uhvati u koštac sa ovim problemom i da država i društvo imaju nultu toleranciju prema nasilnicima.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sada će imati mogućnost da urade kvalitetnu analizu rizika i udalje nasilnika iz domaćinstva, što do sada nije bio slučaj“, rekao je ministar, i pozvao građane Srbije da se uključe, prijave slučajeve nasilja i tako zajedno sa državnim organima aktivno učestvuju u smanjenju stope ove vrste kriminala.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Todorović istakao je da je pokretanje akcije Ministarstva pravde i usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici prvi korak ka uspostavljanju stabilnosti institucije porodice, kao i da će Ministarstvo za rad dati svoj pun doprinos u borbi protiv nasilja u porodici.


Video (1)

Sreda, 16. novembar 2016. | konferencija za novinare predsednice Narodne skupštine, ministarke pravde i ministra unutrašnjih poslova 16.11.2016.



Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja