Ponedeljak, 9. decembar 2013.

Predstavljen Izveštaj o finansiranju političkih aktivnosti, na Konferenciji „Politika i novac: finansiranje političkih aktivnosti u 2012“

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u Domu Narodne skupštine, održana je Konferencija na temu „Politika i novac: finansiranje političkih aktivnosti u 2012“, na kojoj je predstavljen Izveštaj o finansiranju političkih aktivnosti u 2012. godini.


Bilo je reči i o kontroli i javnom nadzoru nad stranačkim finansijama.
Konferenciju je otvorio predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović rekavši da je Narodna skupština u prethodnom periodu svim svojim aktivnostima, kroz formiranje mreže parlamentaraca za borbu protiv korupcije, ali i onima u zakonodavnom delu, ukazala na značaj borbe protiv korupcije. Stefanović je podsetio da je u predhodnom periodu korupcija bila proširena, i u državnom aparatu, i u svim delovima našeg društva, tako da smo živeli u političkom sistemu koji je promovisao ili tolerisao nepotizam, neograničeno i nekontrolisano trošenje javnog novca i druge vidove korupcije.
“Svedoci smo da je zbog svih specifičnosti kroz koje je zemlja prošla u prethodnim decenijama, korupcija narastala alarmantnom brzinom i neretko se to dešavalo i zbog veza vladajućih i političkih elita sa poslovnim krugovima koji su, naravno, zbog svog profita korumpirali određene pojedince iz političkog sveta, koji su im to omogućavali“ zaključio je Stefanović.
Predsednik Parlamenta tvrdi da je Srbija krenula u ozbiljnu i odlučnu borbu protiv korupcije i kriminala i da za to postoji ozbiljna politička volja, ne samo u izvršnim delovima vlasti, već i u Narodnoj skupštini. On je podsetio da je Parlament doneo Strategiju za borbu protiv korupcije i kriminala, uz prateće akcione planove, i da su određeni osnovni stubova za napredak i oporavak Srbije u tom smislu. To su pregovori sa Evropskom unijom, koji će omogućiti stvaranje sistema vladavine prava, a koji će kroz usvajanje, jednim delom i evropskog zakonodavstva, poboljšati zakonodavstvo naše zemlje, zbog građana Srbije. Takođe je istaknut značaj novih investicija i poboljšanja ekonomskog ambijenta, što će dovesti do smanjenja broja nezaposlenih, ali i drugačijeg poslovnog razmišljanje u poslovnom svetu.
Narodna Skupština je usvajajući princip nulte tolerancije prema korupciji uložila značajan napor da skrene pažnju javnosti, da je ovaj problem realan, da i danas imamo dosta primera koji o tome govore, te da ne smemo da zatvaramo oči i da kažemo da ćemo samo usvajanjem propisa uspeti da se sa tim izborimo, smatra Stefanović. On je istakao da primena tih propisa i jačanje snage države da se izbori sa korupcijom, jedan od najznačajnijih zadataka koji su pred svima nama. Zato on naglašava da, Narodna skupština, kao predstavnička institucija, mora da obezbedi značajnije učešće građana u upravljanju javnim poslovima, i na takav način podstakne javnost da se uključi u sve ono što se zove borba protiv korupcije i kriminala. Prema mišljenju predsednika Parlamenta tek kada ugled i Narodne skupštine, i Vlade, i svih drugih državnih institucija bude na tako visokom i zavidnom nivou da građani ove zemlje imaju potpuno poverenje u njih, onda će i reči koje budu odjekivale u njihovim salama imati veću težinu.
Stefanović je dodao da borba protiv korupcije ima i svoje heroje, a da je jedan od njih pokojna predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, koja nije popuštala pod pritiscima.
Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da svaki šesti politički subjekat u Srbiji nije dostavio godišnji izveštaj o finansiranju, a zbog kršenja te zakonske odredbe podnete su i prekršajne prijave. Ona ističe da u kontroli stranačkih finansija tek predstoji veliki posao, da je neophodno ojačati kadrove, ali i dodatno edukovati političke subjekte i medije.
Direktorka američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Suzan Fric pohvalila je napore koje je Srbija uložila po pitanju finansiranja političkih stranaka, ukazujući da je to jedno od najsloženijih pitanja.

Skupu su se obratili i prof. dr Branko Lubarda, predsednik Odbora za borbu protiv korupcije, Vladan Joksimović, zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije, prof.dr Zoran Stojiljković, član odbora Agencije za borbu protiv korupcije i Ružica Stojiljković, načelnik Službe za kontrolu finansiranja političkih subjekata Agencije za borbu protiv korupcije.
Zaključke Konferencije možete pogledati:

prvi deo
drugi deo
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6