30. maj 2023. Učesnici sastanka

30. maj 2023. Učesnici sastanka

Utorak, 30. maj 2023.

Predsednik Skupštine Srbije sa predsednicom Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga, na čelu sa predsednicom Renatom Alt.


Dr Orlić je delegaciju Bundestaga detaljno upoznao sa najnovijom eksplozijom ekstremnog nasilja nad srpskim narodom na KiM, zahtevajući hitnu reakciju međunarodne zajednice koja bi Srbima garantovala bezbednost. „Suočavamo se sa činjenicom da je, po pitanju ljudskih prava, srpski narod na KiM ugrožen kao nijedan na tlu Evrope, kao i da se etnički motivisani napadi na Srbe broje u stotinama od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini“, rekao je predsednik NS RS.

Istakao je da je situacija na KiM izuzetno teška. „Srbe prebijaju, hapse, na njih Kurtijevi specijalci pucaju i za to koriste bojevu municiju, baš kao što su pucali na našu decu na Badnje veče“, naglasio je predsednik NS RS, dodajući da, pored fizičkog, naš narod trpi nasilje u svakom smislu. „Nakon što je, u lokalnim sredinama u kojima žive samo Srbi, sprovela tzv. „izbore“ u potpunosti bez učešća Srba, Priština je pristupila nasilnom uspostavljanju vlasti. Tu nema nikakve demokratije, nikakvih ljudskih prava – samo teror“, rekao je dr Orlić i zaključio: „Važno nam je da svi razumeju težinu situacije, da jasno osude nasilje i da svojim autoritetom apeluju da se mir i stabilnost obezbede. Svima je jasno ko je krivac za ovo što se dešava – to je isključivo Kurti“.

Predsednica Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga je poručila da Nemačka pomno prati dešavanja na KiM i osuđuje svaki vid nasilja, te da će nastaviti da pruža podršku dijalogu.


Foto galerija


Video (1)

Utorak, 30. maj 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i poslanika nemačkog Bundestaga 30.05.2023.