2. oktobar 2023. Predsednik Narodne skupštine sa izvestiocem Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE)

2. oktobar 2023. Predsednik Narodne skupštine sa izvestiocem Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE)

Ponedeljak, 2. oktobar 2023.

Predsednik Skupštine Srbije sa delegacijom Monitoring komiteta PS SE

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa izvestiocem Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Akselom Šeferom, izrazivši opredeljenje za dalji nastavak saradnje.


Dr Orlić je tokom sastanka ukazao na sveukupni napredak koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima, a posebno demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u R. Srbiji.

Izvestio je sagovornika o uspešno kompletiranoj reformi pravosuđa, započetoj promenom Ustava prošle godine, pripremi čitavog seta zakona u direktnoj saradnji sa Venecijanskom komisijom, kao i njihovom usvajanju. Kako je naglasio, ovaj proces tekao je transparentno i inkluzivno, obezbedivši nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca na najvišem nivou od uvođenja višestranačja u Srbiji. „Relevantne ocene EU u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je dr Orlić. Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog. „Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je predsednik NS RS.

Kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine, dr Orlić je obavestio Šefera o svakodnevnom teroru, nasilju i ugrožavanju bezbednosti srpskog naroda na KiM, neprihvatljivom odnosu Prištine prema prethodno potpisanim sporazumima, flagrantnim pokušajima da se izazove eskalacija i uništi svaki dijalog. „Situacija na KiM je izuzetno teška, i takva je isključivo krivicom Aljbina Kurtija. Predstavljalo bi apsurd da, nakon svega što radi, tzv. „Kosovo“ bude još i nagrađeno članstvom u SE. To ne kaže samo Srbija, isto kažu i mnogi drugi u Evropi“, rekao je dr Orlić, dodajući da je stav R. Srbije jasan i da ga je više puta ponovio predsednik Republike Aleksandar Vučić – dijalog je jedini ispravan način da se dođe do bilo kakvog održivog rešenja, za razliku od Kurtija, mi želimo mir.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom NS RS u PSSE, poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja