11. maj 2023. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kubom u razgovoru sa ambasadorom Kube

11. maj 2023. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kubom u razgovoru sa ambasadorom Kube

Četvrtak, 11. maj 2023.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kubom i ambasador Kube razgovarali o nastavku saradnje

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kubom Bojan Torbica i član Grupe Đorđe Komlenski sastali su se danas u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Kube u Republici Srbiji Nj.E. Leidom Ernestom Rodrigezom Hernandesom.


Bojan Torbica je naveo da Srbija i Kuba imaju dugu tradiciju diplomatskih odnosa, koji traju 120 godina i koje karakterišu uzajamno razumevanje i prijateljstvo dve zemlje i dva naroda. Istakao je da Poslanička grupa projateljstva sa Kubom ima 44 člana i izrazio očekivanje da će biti nastavljena uspešna saradnja, kako sa ambasadorm Kube, tako i sa kolegama iz Parlamenta Kube.

Torbica je naveo da je Kuba uvek bila na strani Srbije u teškim trenucima i izrazio zahvalnost na čvrstom i doslednom stavu i podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Dodao je i da je za Srbiju od velikog značaja što Kuba zastupa naše stavove u oblasti Latinske Amerike i Kariba.

Ambasador Hernandez je upoznao sagovornike sa političkom situacijom u Kubi, nakon održanih opštih izbora. Istakao je i da su prethodne dve godine bile teške, imajući u vidu pandemiju izazvanu korona virusom, kao i pojačane sankcije SAD prema Kubi. Ocenio je da Srbija i Kuba dele slična istorijska iskustva borbe za očuvanje teritorije i nacionalnog identita i kulture i zahvalio se Srbiji na podršci i zalaganju na međunarodnim forumima za ukidanje sankcija prema Kubi.

Sagovornici su se složili da su politički i diplomatski odnosi između naše dve zemlje na visokom nivou, ali i da bi bilo od obostranog interesa intenziviranje saradnje u oblastima privrede, medicine, nauke, kulture i turizma, u čemu značajnu ulogu mogu imati inicijative i zalaganje članova poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tela parlamenata Srbije i Kube.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1