Utorak, 17. oktobar 2006.

Predsednik Poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke primio ambasadore nesvrstanih zemalja

Predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Nikolić, sa članovima Poslaničke grupe, razgovarao je 17. oktobra u Domu Narodne skupštine sa šefovima diplomatskih misija 15 nesvrstanih zemalja, akreditovanim u Beogradu.Predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Nikolić, sa članovima Poslaničke grupe, razgovarao je 17. oktobra u Domu Narodne skupštine sa šefovima diplomatskih misija 15 nesvrstanih zemalja, akreditovanim u Beogradu.

Nikolić je ocenio da je Samit nesvrstanih zemalja, održan u Havani u septembru ove godine, protekao uspešno i izrazio žaljenje što Srbija na tom skupu nije bila adekvatno zastupljena.

U ime Poslaničke grupe SRS u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Nikolić je poželeo Pokretu nesvrstanih uspeh u daljem radu i izneo uverenje da će se Srbija vratiti u njegovo članstvo. Kao razloge za to naveo je tradicionalno dobru saradnju sa nesvrstanim zemljama, kao i ugroženost mnogih zemalja zbog dominacije svetskih sila.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, Nikolić je ukazao na značaj potvrđivanja novog ustava na predstojećem referendumu i pritom izneo uverenje da će on imati pozitivan ishod.

Kao sudbinsko pitanje za državu i narod Nikolić je istakao rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije. S tim u vezi, on je pozvao ambasadore nesvrstanih zemalja da sugerišu vladama svojih država da prilikom zauzimanja stavova o pitanju Kosovu i Metohiji vode računa o međunarodnom pravu iz Povelje OUN. Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na Beograd i Prištinu da se za Kosmet nađe kompromisno rešenje.

Diplomatski predstavnici nesvrstanih zemalja su u razgovoru izrazili zadovoljstvo zbog izražene želje Nikolića da Srbija bude član Pokreta nesvrstanih zemalja i istakli da bi takav zahtev trebalo da uputi Vlada Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1