20. maj 2022. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom sa ministrom turizma Grčke i delegacijom Parlamenta Grčke

20. maj 2022. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom sa ministrom turizma Grčke i delegacijom Parlamenta Grčke

Petak, 20. maj 2022.

Predsednik PGP sa Grčkom razgovarao o unapređenju turističke saradnje sa ministrom turizma Grčke - ove godine u Grčku samo sa pasošem

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom, na čelu sa predsednikom Grupe Veroljubom Arsićem, sastali su se sa ministrom turizma Grčke, Vasilisom Kikiliasom i delegacijom Parlamenta Grčke.


Predsednik PGP sa Grčkom Veroljub Arsić poželeo je dobrodošlicu gostima iz zemlje za koju je rekao da jedna od malobrojnih sa kojima Srbija nikada nije imala problema i koju povezuju iskreno prijateljstvo i zajednička istorija. Ukazao je na izuzetnu diplomatsku saradnju dve zemlje, o kojoj svedoči niz uzajamnih poseta na najvišem državnom nivou i dobra međuparlamentarna saradnja. Naglasio je da je PGP sa Grčkom, sa 101 članom, jedna od najbrojnijih grupa, što dodatno svedoči o želji Srbije za što jačom saradnjom sa Grčkom.

Predsednik PGP sa Grčkom smatra da postoji veliki prostor za unapređenje kulturne saradnje i da na taj segment povezivanja dva narodna treba posebno obratiti pažnju.

Arsić je naglasio da je glavni strateški cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji i izrazio zahvalnost Grčkoj što pruža punu podršku našoj zemlji na tom putu, kao i na pružanju podrške u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

„Zahvaljujemo i na principijelnom stavu po pitanju formiranja vojske Kosova i Metohije, jer smatramo da bi to ugrozilo bezbednost u regionu i mir koji je toliko potreban narodima koji žive na Zapadnom Balkanu“, rekao je Arsić i izrazio nadu da podrška Grčke neće izostati ni u budućnosti. Uputio je molbu da se Grčka uzdrže od saradnje sa privremenim kosovskim institucijama, kada prištinska strana sabotira pregovore, kao što je to bilo prilikom jednostranog uvođenja sankcija na uvoz robe iz Centralne Srbije.

Ministar turizma Grčke Vasilis Kikilias se složio da Srbiju i Grčku povezuje iskreno i dugotrajno prijateljstvo i da će uvek pružati podršku našoj zemlji , kao što su to radili i kroz istoriju. On je izrazio zainteresovanost za jačanje obostrane turističke saradnje.

„ Ljudi iz Grčke vole da putuju u inostranstvo, u Srbiji bi im bio interesantan obilazak salaša i imanja, poseta velnes i SPA centra, skijanje. Tome bi mnogo doprinelo uspostavljanje avio letovi tokom cele godine, a ne samo tokom turističke sezone“, rekao je Kikilias. Govoreći o predstojećoj sezoni kazao je da očekuje izuzetnu posećenost srpskih turista, i da je procena turističkih agencija da će ove godine grčko more posetiti oko 900 hiljada srpskih turista. Poručio je svima koji dolaze da im je za ulazak u Grčku potreban samo pasoš i da neće morati da se zamaraju nepotrebnom birokratijom, odnosno da nije potrebno raditi PCR test, imati potvrdu o vakcinaciji ili zeleni pasoš. Naglasio je i da su u toku pregovori sa privatnim teleopseraterima oko ukidanja rominga za građane Srbije, te da se nada pozitivnom odgovoru u što skorijem roku.

Član PGP sa Grčkom Milovan Drecun je rekao je da je Srbija učinila krupne korake u cilju poboljšanja uslova za međusobnu saradnju, a to je izgradnja autoputa do granice sa Severnom Makedonijom, a u toku je i renoviranje pruge do Severne Makedonije za brzinu kretanja od 160 kilometara na sat. Drecun smatra da , kroz prizmu turizma, pažnju treba fokusirati na odnos prema mladima, koji na novi način shvataju turizam, ne samo kao odlazak na more, već i kroz posetu muzičkih festivala, ekoloških radionica, IT sektor.

Sastanku su prisustvovali i članovi PGP sa Grčkom Andrijana Avramov i Aleksandar Marković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1