5. oktobar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sa ambasadorkom Belgije u Beogradu Kati Bugenhout

5. oktobar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sa ambasadorkom Belgije u Beogradu Kati Bugenhout

Sreda, 5. oktobar 2022.

Predsednik Odbora za spoljne poslove primio ambasadorku Belgije u Beogradu

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sastao se u Narodnoj skupštini sa ambasadorkom Belgije u Beogradu Kati Bugenhout, sa kojom je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji i perspektivama evropskih integracija Srbije.


Borko Stefanović je istakao da je, u ovim izazovnim vremenima, izuzetno bitno da Srbija zauzme ispravnu stranu, i naveo da će, kao predsednik Odbora za spoljne poslove, predložiti Odboru i na plenarnoj sednici, predlog dokumenta kojim se usaglašava spoljna politika Srbije sa EU. On je naveo da je Evropska unija najbitniji ekonomski partner Srbije i investitor, ali i da je bitna u smislu zajedničkih vrednosti, kao što su jednakost i socijalna pravda. Stefanović je dodao da Evropska unija, bez Srbije i ostalih zemalja regiona Zapadnog Balkana, neće biti kompletna, ni stabilna.

Ambasadorka Kati Bugenhot se složila da je Srbiji, kao evropskoj zemlji, mesto u Evropskoj uniji i dodala da bi se, ubrzanjem procesa evropskih integracija povećala i podrška građana Srbije članstvu u EU. Ona je navela i da je bitno da se evropskim zemljama predstavi prava slika Srbije, ukazavši da su nedovoljno predstavljeni svi njeni potencijali i kapaciteti.

Sagovornici su se složili i da su regionalne inicijative, kao što su Berlinski proces i Otvoreni Balkan, izuzetno bitne za saradnju država Zapadnog Balkana, ali i za njihove evropske perpsektive.

Razgovarajući o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik Odbora za spoljne poslove i ambasadorka Belgije su zajednički ocenili da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine, o svim otovorenim pitanjima.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 3. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja