Četvrtak, 8. novembar 2007.

Predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja primio delegaciju ratnih zarobljenika

Meho Omerović, predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja primio je danas delegaciju Saveza ratnih vojnih zarobljenika Drugog svetskog rata, koju je predvodio Sava Ačanski predsednik Saveza, a u kojoj su bili i Milosav Đorđević, generalni sekretar Saveza i Nada Vukušić, član upravnog odbora Saveza.Meho Omerović, predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja primio je danas delegaciju Saveza ratnih vojnih zarobljenika Drugog svetskog rata, koju je predvodio Sava Ačanski predsednik Saveza, a u kojoj su bili i Milosav Đorđević, generalni sekretar Saveza i Nada Vukušić, član upravnog odbora Saveza.

Članovi delegacije su inicirali da Odbor predloži donošenje zakona kojim bi se regulisalo pitanje obeštećenja ratnih zarobljenika koji su tokom Drugog svetskog rata odvedeni u zarobljeništvo u Nemačku.

Tom prilikom, članovi delegacije su obavestili predsednika Odbora da je Savez, kao vanstranačka organizacija, na osnovu Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1949. godine, podneo tužbu protiv državne zajednice SCG, odnosno Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za međunarodne ekonomske odnose. U tužbi se traži obeštećenje pripadnika bivše Jugoslovenske vojske i njihovih potomaka za prinudni rad u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata.

U razgovorima je zajednički konstatovano da bi, u interesu iznalaženja odgovarajućeg rešenja, trebalo proučiti iskustva drugih zemalja koje su pripadale antihitlerovskoj koaliciji, kao i da bi se rešavanjem pitanja naknade za rad u ratnom zarobljeništvu povratilo poverenje građana u državu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3