21.jun 2013. Članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu sa predstavnicima malinara

21.jun 2013. Članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu sa predstavnicima malinara

Petak, 21. jun 2013.

Predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razgovarao sa predstavnicima udruženja malinara

Predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandar Senić primio je danas u Domu Narodne skupštine predstavnike udruženja malinara Mačvanskog, Zlatiborskog, Moravičkog i Pčinjskog okruga, na njihovu inicijativu. Sastanak je organizovan s ciljem da proizvođači malina upoznaju predsednika Odbora sa brojnim problemima sa kojima se suočavaju. U razgovoru je učestvovao i član Odbora Nenad Kitanović.


Iznoseći podatak da Savez malinara ima sedam hiljada članova i da se od proizvodnje malina izdržava 300 hiljada građana Srbije, predstavnici malinara ukazali su na potrebu da malina bude proglašena za strateški proizvod i da država pokaže veće interesovanje kroz učešće državnih organa u rešavanju problema na koje godinama proizvođači malina ukazuju. Ukazali su i na problem sa uvozom sadnog materijala, neodrživost otkupne cene malina koju su odredili vlasnici hladnjača, probleme sa porezom na dodatu vrednost i prikazivanje PDV preko lica koja nisu proizvođači, kako bi nakupci zadržali deo sredstava.

Predložili su da državni organi preduzmu odgovarajuće mere za kontrolu rada vlasnika hladnjača, da deo subvencija bude isplaćivan institutima koji bi bili zaduženi za proizvodnju sertifikovanih sadnica koje bi se distribuirale preko malinarskih udruženja, kao i da se osnuje razvojna banka, koja bi, umesto komercijalnih banaka, davala povoljnije kredite za razvoj malinarstva. Predstavnici malinara su ocenili da bi Srbija, usvajanjem njihovih predloga, mogla da obezbedi podizanje proizvodnje maline na 200 hiljada tona, čime bi se doprinelo oživljavanju i razvoju sela i obezbeđivanju pristojnog života velikom broju proizvođača malina.

Član Odbora, Nenad Kitanović koji je odgajivač višnje, ukazao je da su problemi proizvođača malina i višanja približno isti. Njegov predlog je da se država uključi u posredovanje između proizvođača i vlasnika hladnjača kako bi se zaključili međusobni ugovori za otkup maline na tri do pet godina, čime bi se obezbedila odgovarajuća cena, a daljem kupcu omogućila sigurna isporuka.

Predsednik Odbora, Aleksandar Senić obavestio je predstavnike malinara da je dobro upoznat sa problemima proizvođača malina i da će Odbor održati sednicu 25. juna kojoj će prisustvovati Goran Knežević, ministar poljoprivrede i na kojoj će, između ostalog, biti razmatrana informacija o problemima u otkupu maline. Ukazao je da Odbor ima i kontrolnu funkciju, tako da će o problemima proizvođača malina upoznati nadležno ministarstvo i druge državne organe koji u nadležnosti imaju funkciju kontrole sadnog materijala, privrednog poslovanja vlasnika hladnjača i kontrolu primene poreskih propisa. Aleksandar Senić je najavio da će prilikom razmatranja rebalansa budžeta i drugih propisa iz ove oblasti predlagati drugačiji način podsticaja voćarske proizvodnje, a naročito će se zalagati da država pod hitno za narednu godinu aktivira skladišne kapacitete i otkupljuje određenu količinu maline po garantovanim cenama, čime će da utiče na stabilnost otkupne cene i odnos vlasnika hladnjača. Takođe, predložiće donošenje zakona o protivgradnoj zaštiti i posebno se založiti da malina dobije status strateškog proizvoda srpske poljoprivrede, da se zabrani nekontrolisani uvoz sadnica, kao i reeksport.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja