21. jun 2021. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović na obeležavanju Dana Zajedničkog veća opština u Vukovaru

21. jun 2021. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović na obeležavanju Dana Zajedničkog veća opština u Vukovaru

Utorak, 22. jun 2021.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović prisustvovao obeležavanju Dana Zajedničkog veća opština u Vukovaru

U Srpskom domu, u Vukovaru, sinoć je svečano obeležen Dan Zajedničkog veća opština na kojem su dodeljene plakete i povelje za 2020. i 2021. godinu.


Na svečanom obeležavanju bili su predstavnici državnih, županijskih i lokalnih vlasti, kao i gosti iz Srbije i predstavnici verskog života. Predsednik ZVO Srđan Jeremić pozdravio je okupljene, potpredsednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića, saborskog zastupnika i predsednika SDSS i SNV Milorada Pupovca, saborsku zastupnicu SDSS Draganu Jeckov, novoizabranog župana Vukovarsko-sremske županije i njegovog zamenika Damira Dekanića i Franju Oreškovića, direktora Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alena Tahirija, predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Milimira Vujadinovića, direktora Pokrajinskog fonda za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duška Ćutila i mnoge druge.

Jeremić je predstavio rezultate koje je ZVO ostvario u proteklom periodu i naglasio da će se takva praksa nastaviti u narednom periodu. Istakao je dobru saradnju sa vlastima u matičnoj državi te pozdravio izbor novog župana Damira Dekanića. Rekao je da je jedna od glavnih obaveza ZVO praćenje stepena zapošljavanja u skladu sa zastupljenošću Srba u državnim i javnim službama, koordinacija rada svih opština koje spadaju u njegov delokrug, te da traže poštovanje zakona Republike Hrvatske u tom domenu.

Okupljene je pozdravio i novoizabrani župan Damir Dekanić rekavši da će raditi na svemu onome što je obećao u svojoj kampanji, a to je između ostalog poštovanje svih prava nacionalnih manjina te zajednički život svih građana Županije.

Milimir Vujadinović, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije je naglasio da država Srbija pomaže svim Srbima u regionu, a to je rezultat stabilne i jake Srbije. I on je pozdravio izbor novog župana, rekavši da njegove reči ohrabruju i dodao da će Srbija nastaviti da se takmiči sa Hrvatskom u rastu BDP, investicijama, smanjenju nezaposlenosti, kilometrima autoputa i fudbalu i da je plan da u svemu pobede.

S obzirom da prošle godine, zbog epidemiološke situacije, nisu dodeljene ni plakete ni povelje, to je učinjeno ovog puta. Plaketu za 2020. godinu dobilo je Kulturno umetničko društvo Sloga Vukovar, a povelju za 2021. godinu su dobile tri radio stanice, Radio Dunav, Radio Borovo i Radio Banska Kosa. Priznanja je primio Branislav Bijelić koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što su ona dokaz i podstrek za dobar rad i sav dosadašnji uspeh.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Milimir Vujadinović je naglasio da se u Hrvatskoj oseća kao među svojima, što je bitno za opstanak Srba na ovim prostorima, i da je dolazeći u Vukovar primetio prazna sela i kuće. Rekao je da je princip na kojem se zasniva politika Republike Srbije da „i komšija bude napredan, a i mi sa njim”. Preneo je pozdrave od vlasti Republike Srbije, naglašavajući da Srbija ekonomski i privredno napreduje, kao i da ima političku stabilnost kakvu dugo nije imala, što je nada i za srpsku zajednicu u Hrvatskoj i na kraju i za samu državu Hrvatsku može da bude samo korist. Vujadinović je posebno pozdravio novoizabranog župana Vukovarsko-sremske županije Damira Dekanića, čije reči je nazvao ohrabrujućima. Dekanić je u pozdravnom govoru, pre Vujadinovića, rekao da će uraditi ono što je obećao u predizbornoj kampanji, a to je primenjivanje hrvatskih zakona i Ustava kada je u pitanju srpska zajednica u Hrvatskoj, kao što je upotreba službenog jezika i pisma, školovanje i sloboda izražavanja na predstojećem popisu stanovništva. Predsednik Odbora je naglasio da, u ime vlasti iz Srbije, moli da se ispoštuju hrvatski zakoni, ništa više i ništa manje, i da će to biti dovoljno da odnosi dve države krenu uzlaznom putanjom. Istakao je da nacionalne manjine u Srbiji uživaju velika prava i da samo traže da se jednaka prava poštuju i u Hrvatskoj. Na kraju govora Vujadinović je poručio da će Srbija nastaviti da se „takmiči” sa Hrvatskom – u rastu BDP, smanjenju nezaposlenosti, građenju infrastrukture, povećanju plata i jačanju kulturnih institucija, jer to „takmičenje” može doneti dobrobit za obe strane. Vujadinović je na kraju preneo pozdrave i srpske zajednice iz Crne Gore i još jednom čestitao Dan Zajedničkog veća opština.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja