24. maj 2021. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović

24. maj 2021. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović

Ponedeljak, 24. maj 2021.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović posetio Srpsku kuću

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović, 23. i 24. maja 2021. godine, posetio je „Srpsku kuću", krovnu instituciju kulture i stvaralaštva srpskog naroda u Crnoj Gori i poklon Predsednika i Vlade Republike Srbije.


Tom prilikom Vujadinović se sreo i razgovarao sa većim brojem srpskih stvaralaca, kulturnih i političkih predstavnika Srba u Crnoj Gori. U otvorenom i prijateljskom razgovoru detaljno su sagledane aktuelne političke, ekonomske i kulturne prilike u kojima se srpski narod u Crnoj Gori bori za opstanak i očuvanje svog nacionalnog identiteta.

Predsednik Odbora Vujadinović je visoko ocenio značaj i ulogu „Srpske kuće" u očuvanju i unapređenju kulturnog nasleđa srpskog naroda u Crnoj Gori. On je vrlo detaljno informisao sagovornike o spremnosti države Srbije, njenog rukovodstva i organa da vrše svoje ustavno pravo i obavezu da, poštujući državnu posebnost država u kojima žive, pruže nepodeljenu podršku Srbima gde god da se nalaze. Tom prilikom, Vujadinović je posebno apostrofirao ideju predsednika Vučića o stvaranju balkanskog „mini Šengena" što bi omogućilo bolju saradnju, ekonomsku, kulturnu i socijalnu povezanost Srba u regionu, a što bi istovremeno jačalo i odnose sa ostalim narodima i zajednicama sa kojima srpski narod živi vekovima.

Predsednik Odbora Milimir Vujadinivić je u okviru posete učestvovao i u radu Okruglog stola koji je, na temu „Srpski narod u Crnoj Gori u novim okolnostima" organizovao Srpski nacionalni savjet Crne Gore. Obraćajući se većem broju okupljenih istaknutih delatnika iz raznih krajeva srpskog nacionalnog prostora, Vujadinović je, pre svega, preneo pozdrave srpskih državnih organa i njihovih čelnika, a onda još jednom istakao spremnost države Srbije da u svakom pogledu podrži svaki napor Srba u Crnoj Gori da se izbore za sva ona prava koja su domaćim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama zagarantovana svim narodima. On je kao mogući model rešavanja tog pitanja ponudio način na koji se država Srbija odnosi i rešava nacionalna i kulturna pitanja nacionalnih zajednica koje žive na njenom prostoru, bez obzira na njihovu brojnost.

Na kraju, Vujadinović je apostrofirao otvorenost Odbora, Skupštine i svih državnih organa Srbije za saradnju sa kulturnim, političkim i nevladinim organizacijama Srba iz Crne Gore, kao i spremnost Srbije da prihvati i podrži čak i one građane Crne Gore koji ne pripadaju korpusu srpskog naroda.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6