Sreda, 3. oktobar 2007.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju primio francuske parlamentarce

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Vladimir Milentijević sastao se danas u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za inostrane poslove Nacionalne skupštine Francuske, koju je predvodio Žan – Mišel Feran.Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Vladimir Milentijević sastao se danas u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za inostrane poslove Nacionalne skupštine Francuske, koju je predvodio Žan – Mišel Feran. Na početku razgovora, sagovornici su istakli da srpski i francuski narod vezuje tradicionalno prijateljstvo.

Francuski parlamentarci posebno su se interesovali za političku situaciju u Srbiji i našu ocenu stanja na Kosovu i Metohiji, a pre svega kakvi su odnosi između srpske i albanske nacionalne zajednice, kako funkcionišu privremene kosovske institucije i kakve su mogućnosti za normalizaciju odnosa.

Predsednik Milentijević je istakao da se teško stanje na Kosovu i Metohiji nije popravilo od 1999. godine, kada su međunarodne snage, UNMIK i KFOR, preuzele odgovornost za bezbednost i slobodu kretanja svih građana. U njihovom prisustvu, od tada je iz Pokrajine proterano 220 000 Srba i drugog nealbanskog stanovništva. Srpsko stanovništvo nema poverenja u kosovske institucije, tako da se može reći da međunarodna zajednica nije uspela da na Kosovu izgradi multietničko društvo.Dok na severu Pokrajine žive etnički čiste zajednice, u enklavama na jugu Srbi žive u getu, u vrlo teškim uslovima i uz obezbeđenje KFORA-a, rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju.

Govoreći o pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije, predsednik Milentijević je rekao da se, polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti 1244, Povelje UN i međunarodnog prava, za ovo pitanje mora naći kompromisno rešenje, koje neće favorizovati nijednu stranu . On je dodao i da je Ahtisarijev plan propao jer je favorizovao jednu stranu. O svemu se u pregovorima sa albanskom stranom možemo dogovoriti, osim o nezavisnosti Kosova i Metohije, naglasio je Milentijević i izrazio očekivanje da će direktni pregovori dve strane o budućem statusu Pokrajine tek uslediti, 14. oktobra.

Francuski parlamentarci su rekli da će nakon posete izveštaj o političkoj situaciji u Srbiji, sa zvaničnim stavovima Srbije o budućem rešenju statusa Kosova i Metohije, podneti Nacionalnoj skupštini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5