Utorak, 17. jul 2007.

Predsednik Narodne skupštine u poseti Bosni i Hercegovini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić boravio je 16. i 17. jula u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovine.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić boravio je 16. i 17. jula u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovine.

Prvog dana posete Dulić je u Sarajevu razgovarao sa članovima Predsedništva oba Doma Parlamentarne skupštine BiH, članovima Predsedništva BIH, ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajom, predsednicom Federacije BIH Borjanom Krišto i članovima Predsedništva oba Doma Parlamenta Federacije BiH .

Predsednik Skupštine Srbije je upoznao svoje sagovornike sa ciljevima regionalne turneje i inicijativama Srbije o boljoj saradnji zemalja u regionu pre svega kroz sporazum CEFTA, kojem bi se dala parlamentarna dimenzija.

''Stvaranjem velikog tržišta sa slobodnim protokom robe, rada, kapitala i usluga omogućilo bi se uspostavljanje trajne političke, ekonomske i socijalne stabilnosti. Time bi ovaj region bio atraktivniji za strane investitore, a državama potpisnicama CEFTA sporazuma bi se omogućilo brže prilagođavanje evropskim standardima i lakše pristupanje Evropskoj uniji '', rekao je Dulić.

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BIH Beriz Belkić podržao je Dulićevu inicijativu, ocenjujući da će intenzivnija parlamentarna saradnja doprineti da se region učini stabilnijim i ekonomski snažnijim.

U delegaciji Skupštine Srbije tokom poste Sarajevu bili su i narodni poslanici Meho Omerović, Mujo Muković, Bajram Omeragić i Esad Džudžević.

Tokom posete Republici Srpskoj 17. jula, predsednik Dulić je u Banja Luci razgovarao sa predsednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem, predsednikom RS Milanom Jelićem i gradonačelnikom Banja Luke Dragoljubom Davidovićem.

U razgovorima je istaknut značaj postojanja Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS, koji je u skladu sa Dejtonskim sporazumom, i ustanovljeno da postoji puno prostora za saradnju između dva parlamenta .

U pogledu pitanja Kosova i Metohije, čelnici Republike Srpske poručili su da je to problem koji treba rešiti pregovorima Beograda i Prištine. Istaknuto je da međunarodna zajednica ne bi trebalo da pravi presedan u međunarodnom pravu na primeru KiM, jer bi to otvorilo ozbiljne probleme u regionu i dovelo do destabilizacje.

Obraćajući se poslanicima parlamenta RS, Oliver Dulić je ocenio da ne postoji veći prioritet za Srbiju i RS od ekonomskog razvoja i evropskih integracija.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31