7. jun 2023. Predsednik Narodne skupštine i veliki muftija Arapske Republike Egipat

7. jun 2023. Predsednik Narodne skupštine i veliki muftija Arapske Republike Egipat

Sreda, 7. jun 2023.

Predsednik Narodne skupštine sa velikim muftijom Egipta

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa velikim muftijom Arapske Republike Egipat Šavkijem Alamom, sa kojim je razgovarao o daljem jačanju bilateralnih odnosa i unapređenju međuparlamentarne saradnje.


Tokom sastanka kojem su prisustvovali i potpredsednik Narodne skupštine Usame Zukorlić i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa AR Egipat Dragan D. Marković, izražena je spremnost Skupštine Srbije da, aktivnostima svojih radnih tela i odbora, ali i saradnjom sa parlamentom Egipta na najvišem nivou, pruži svoj doprinos negovanju i jačanju odnosa dve zemlje, koje karakteriše 115 godina duga tradicija, prijateljstvo, kao i uzajamno poštovanje i odlična saradnja predsednika Republike Srbije i AR Egipat Aleksandra Vučića i Abdela Fataha al Sisija.

Sagovornici su posetu al Sisija Beogradu zajednički ocenili kao istorijsku, izrazivši zadovoljstvo zbog njenih rezultata, posebno zbog Zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu koja je tom prilikom usvojena.

Predsednik Narodne skupštine je zahvalio Egiptu na iskazanom razumevanju kada je reč o teškoj situaciji na KiM, informišući sagovornika o jednostranim, opasnim potezima Aljbina Kurtija i teroru kojem izlaže srpski narod. „I praktično čitav svet govori da je za ovakvu situaciju u južnoj srpskoj pokrajini odgovoran isključivo Kurti, od kojeg tražimo da sa severa KiM povuče svoje nelegalne snage i lažne gradonačelnike, i da konačno, posle više od decenije čekanja, formira ZSO“, poručio je dr Orlić i zaključio: „Važno nam je da svi shvate težinu situacije i da svojim autoritetom podrže mir i stabilnost, čemu i mi ostajemo posvećeni, baš kao što ostajemo posvećeni daljem razvoju naše zemlje, saradnji u svim oblastima od vitalnog značaja, i dijalogu kao jedinom ispravnom načinu da se dođe do održivog rešenja“, rekao je dr Orlić.

Veliki muftija je poručio da dve zemlje imaju odlične odnose, te da Republika Srbija uvek može da računa na podršku Egipta u unapređenju mira i stabilnosti u regionu. Iskoristio je priliku da ukaže na značaj parlamenata za očuvanje mira i verskih načela, kao i za negovanje najvažnijih društvenih vrednosti i značaj njihove promocije u savremenom svetu.


Foto galerija


Video (1)

Sreda, 7. jun 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa delegacijom Arapske Republike Egipat 07.06.2023.