25. maj 2023. Učesnici sastanka

25. maj 2023. Učesnici sastanka

Četvrtak, 25. maj 2023.

Predsednik Narodne skupštine sa predsedavajućim OEBS i ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministrom spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujurom Osmanijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju odnosa sa Organizacijom i nastavku saradnje.


Dr Orlić je istakao da OEBS predstavlja jednu od najznačajnijih regionalnih bezbednosnih platformi, kao i da institucije Republike Srbije održavaju veoma dobru i uspešnu saradnju sa Organizacijom i njenim zasebnim institucijama. „Uz podršku ODIHR realizovali smo važne reforme u oblasti izbornog zakonodavstva i, implementirajući veliki broj mera, obezbedili smo najbolje izborne uslove od uvođenja višestranačja u Srbiji“, rekao je dr Orlić. Kako je dodao, značajnu saradnju sa Misijom OEBS u Srbiji, i njenim šefom Janom Bratuom lično, ostvaruje i Narodna skupština, ujedno, delegacija NS RS aktivno i zapaženo učestvuje u Parlamentarnoj skupštini OEBS, što je potvrdila i šefica delegacije i potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić koja je, takođe, prisustvovala sastanku.

Dr Orlić je naglasio da Republika Srbija podržava rad Misije OEBS na KiM, koji proishodi iz Rezolucije SB UN 1244. „Mi insistiramo na doslednom poštovanju ove obavezujuće rezolucije, kao i na poštovanju principa statusne neutralnosti OEBS prilikom rada, na šta skrećem pažnju, budući da je u prošlosti bilo slučajeva zloupotreba od strane Prištine“, rekao je predsednik Narodne skupštine, dodajući da Beograd ostaje posvećen dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti, uz jasno poštovanje crvenih linija, koje je u više navrata predočio predsednik Republike Aleksandar Vučić. „Zahtevamo i hitnu obustavu svakodnevnih etnički motivisanih napada na srpski narod na KiM, prekid uzurpacije opština na severu u kojima žive Srbi i neizostavno formiranje ZSO, u skladu sa potpisanim, već utvrđenim obavezama“, naglasio je predsednik Narodne skupštine.

Posebno je pozdravio dinamičan razvoj odnosa Srbije i Severne Makedonije, kako na ekonomskom, trgovinskom, tako i na političkom planu. Istakao je spremnost NS RS da pruži pun doprinos daljoj saradnji sa OEBS, kao i učvršćivanju veza između Srbije i Severne Makedonije.

Bujur Osmani je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje koju OEBS ostvaruje sa NS RS, te poručio da je svrha njegove posete upravo da naglasi i pozdravi partnerstvo između Organizacije i institucija Republike Srbije. Istakao je da, uprkos izazovima sa kojima se OEBS suočava, Organizacija nastavlja da, sa entuzijazmom, podstiče jačanje saradnje i pruža podršku daljem sprovođenju reformi u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope.

Sagovornici su se tokom razgovora složili da su odnosi između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije na najvišem nivou ikada, te da ih potvrđuje odlična saradnja u sferi ekonomije, posebno ostvarena u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Dr Orlić i Osmani su potvrdili spremnost da se, na temeljima odličnih odnosa, nastavi zajednički rad u svim oblastima od interesa.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 25. maj 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine i ministra spoljnih poslova Republike Severne Makedonije i predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju 25.05.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1