31. januar 2023. Predsednika Narodne sa ambasadorkom Republike Grčke

31. januar 2023. Predsednika Narodne sa ambasadorkom Republike Grčke

Utorak, 31. januar 2023.

Predsednik Narodne skupštine sa ambasadorkom Grčke

„Bilateralni odnosi Republike Srbije i Republike Grčke zasnovani su na iskrenom prijateljstvu i međusobnoj podršci“, poručeno je tokom današnjeg sastanka predsednika Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimira Orlića sa ambasadorkom Republike Grčke Marijom Levanti.


Sagovornici su konstatovali intenzivan politički dijalog, čijem unapređenju su doprinele razmene poseta zvaničnika dve zemlje, posebno poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Atini i njegovi razgovori sa predsednikom Vlade Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Ambasadorka Levanti je potvrdila da se pozicija Grčke po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije neće menjati, te da se nastavlja podrška dijalogu Beograda i Prištine. Dr Orlić je poručio da, uprkos iracionalnom ponašanju Prištine, Beograd ostaje čvrsto privržen politici mira, stabilnosti i dijaloga. „Veoma cenimo stav Grčke da ostane dosledna u nepriznavanju tzv. „Kosova“. Bezbednost srpskog naroda na KiM i formiranje ZSO – ovo su pitanja od najvećeg značaja, za koja podršku očekujemo od svih“, rekao je predsednik NS RS.

Dr Orlić i ambasadorka Levanti su se saglasili da će značajan doprinos saradnji dva parlamenta dati dalje povezivanje poslaničkih grupa prijateljstva, a posebno redovne razmene poseta na svim nivoima.

Sagovornici su izrazili spremnost da se politički dobri odnosi dve države pretoče u snažniju ekonomsku saradnju, prvenstveno u oblasti trgovinske razmene i energetike. Ambasadorka je prenela zadovoljstvo grčkih investitora poslovanjem u Srbiji i naglasila interes za njihova dalja ulaganja u našu zemlju.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30