23. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine i generalni sekretar Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje

23. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine i generalni sekretar Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje

Petak, 23. septembar 2022.

Predsednik Narodne skupštine sa Asafom Hadžijevim o zasedanju PS CES u Beogradu: Srbija uvek odličan domaćin

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa generalnim sekretarom Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) Asafom Hadžijevim. Glavna tema razgovora bili su logistički i tehnički detalji povodom organizovanja 60. plenarnog zasedanja PS CES koje krajem godine treba da se održi u Beogradu.


Dr Orlić je izrazio posebno zadovoljstvo zbog prilike da Narodna skupština Republike Srbije bude domaćin zasedanja i istakao da je svaki parlamentarni skup jedinstvena prilika za dijalog.

Sagovornici su se saglasili da je Srbija stabilna i sigurna zemlja sa bogatim iskustvom u organizaciji važnih događaja međunarodnog ranga. Hadžijev je podvukao da je partnerstvo između Srbije i PS CES oduvek bilo na visokom nivou, što je još jedan signal da će naša zemlja biti odličan pokrivitelj plenarnog zasedanja.

Dr Orlić je istakao spremnost Srbije da se još jednom pokaže kao dobar domaćin. Podsetio je da je u oktobru 2019. godine Narodna skupština ugostila delegacije 141. Skupštine Interparlamentarne unije (IPU), te da su se i tom prilikom mogle čuti pozitivne ocene povodom organizacije pomenutog događaja.

Predsednik Narodne skupštine ocenio je da će plenarno zasedanje biti prilika za otvoreni dijalog o važnim pitanjima, posebno ako se uzme u obzir da je situacija u svetu komplikovana i delikatna. „I kada pričamo o principima za koje se borimo danas, naša država je prepoznatljiva po zalaganju za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta. To ste mogli da čujete i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom obraćanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pre dva dana. I dok neki teritorijalni integritet doživljavaju kao frazu i floskulu, za nas je on princip“, rekao je dr Orlić. Kako je istakao, u Srbiju su svi dobrodošli.

Generalni sekretar PS CES podvukao je da je neupitno da će Srbija i Beograd, kao iskusni i sjajni domaćini opštepoznati po gostoprimstvu, organizovati plenarno zasedanje PS CES na najvišem mogućem nivou. „Imaćemo priliku da još jednom uživamo u Beogradu i svemu što nudi“, poručio je Hadžijev.

Predsednik Narodne skupštine je zahvalio Hadžijevu i na pozitivnoj oceni posmatračke misije PS CES za parlamentarne i predsedničke izbore u Republici Srbiji, 3. aprila 2022. godine. Misija PS CES je glasanje ocenila kao dobro organizovano, u demokratskom i fer okruženju i striktno u skladu sa zakonom.


Foto galerija


Video (1)

Petak, 23. septembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa generalnim sekretarom Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje 23.09.2022.