Sreda, 27. februar 2008.

Predsednik Narodne skupštine primio grupu dece

Zakon o Zaštitniku prava deteta biće usvojen u najkraćem mogućem roku, obećao je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić prilikom susreta sa grupom dece iz različitih krajeva zemlje koji su učestvovali u pripremi ovog zakonskog projekta.Zakon o Zaštitniku prava deteta biće usvojen u najkraćem mogućem roku, obećao je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić prilikom susreta sa grupom dece iz različitih krajeva zemlje koji su učestvovali u pripremi ovog zakonskog projekta.

Oni su danas posetili predsednika Skupštine sa namerom da donosiocima odluka i javnosti ukažu na važnost što skorijeg donošenja zakona o Zaštitniku prava deteta koji je još prošle godine najavljen kao jedan od prioriteta i u decembru 2007. godine ušao u skupštinsku proceduru. Inicijativu za upostavljanje ove nezavisne institucije u našoj zemlji pokrenuo je fond Program za zaštitu dece “Save the Children”, u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Beograd.

Na sopstvenu inicijativu, deca su tokom susreta predsedniku Skupštine simbolično uručila zmaja na kojem su ispisani podaci i lični uvidi dece o trenutnom stanju ostvarenosti dečjih prava u našoj zemlji i ostavljen prostor na kome će predsednik Skupštine imati priliku da ostavi svoj komentar o budućim koracima koji će biti preduzeti na zaštiti prava deteta.

Gosti su upoznali predsednika Dulića sa dosadašnjim inicijativama i akcijama na uspostavljanju institucije Zaštitnika prava deteta u kojima je do sada učestvovalo oko 1500 dece, kao i sa njihovim stavovima o neophodnosti uvođenja ove institucije. Posebno su

naglasili da su u izradi Predloga zakona o Zaštitniku prava deteta, po prvi put u istoriji našeg zakonodavstva, bila uključena i mišljenja dece. Ovim zakonom ustanovljava se Zaštitnik prava deteta kao nezavisan državni organ koji štiti, prati i promoviše prava deteta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31