Utorak, 10. oktobar 2006.

Predsednik Narodne skupštine posetio Srpsku školu i Gimnaziju u Budimpešti i razgovarao sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković posetio je danas, u okviru svog dvodnevnog boravka u Republici Mađarskoj, Srpsku školu i Gimnaziju u Budimpešti.


Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković posetio je danas, u okviru svog dvodnevnog boravka u Republici Mađarskoj, Srpsku školu i Gimnaziju u Budimpešti.

Tom prilikom direktorka škole Katica Rus upoznala je predsednika Markovića sa aktuelnom situacijom, nastavnim programom i uslovima u kojima rade zabavište, osnovna škola i gimnazija i izrazila zahvalnost na podršci koju predsednik Marković već deset godina, lično, a sada i kao predsednik Narodne skupštine, pruža učenicima Srpske škole u Budimpešti.

Učenici su, u prisustvu nastavnika i roditelja, u čast ove posete, predsedniku priredili svečani program, a on je od njih zatražio i dobio odobrenje da ih zastupa prilikom svog sutrašnjeg obraćanja u Parlamentu Mađarske.

Obišavši kabinete i učionice u kojima đaci i nastavnici rade, predsednik Marković se upoznao sa uslovima rada i nastavnim sredstvima koja su na raspolaganju, kao i brojem udžbenika koji su iz Srbije, u saradnji Zavoda za izdavanje udžbenika, ministarstva prosvete i kabineta predsednika Narodne skupštine, dostavljeni školi, kako bi srpska deca u Mađarskoj radila po nastavnom planu i programu po kome rade njihovi vršnjaci u Srbiji.

Za ovu priliku je Gimnazija u Budimpešti izdala i specijalno izdanje svog lista Gimnazijalac posvećenog Kampu tolerancije koji, već dve godine, zajedno sprovode Narodna skupština Republike Srbije i Parlament Republike Mađarske.

Predsednik Narodne skupštine je, tokom večeri, detaljno razgovarao sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj i obavestio ih da je po novom Ustavu, koji je Narodna skupština Republike Srbije jednoglasno usvojila, briga o interesima Srba izvan matične države sada ustavna obaveza upisana među osnovna načela.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2