9. decembar 2021. Predsednik Narodne skupštine otvorio izložbu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

9. decembar 2021. Predsednik Narodne skupštine otvorio izložbu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Četvrtak, 9. decembar 2021.

Predsednik Narodne skupštine otvorio izložbu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, otvorio je izložbu dečjih radova na temu međugeneracijske solidarnosti na konkursu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti: „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“.


Izložba je organizovana u okviru godišnje konferencije povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava i tom prilikom su predsednik Dačić i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, uručili nagrade pobedničkim literarnim, likovnim i fotografskim radovima.
Obraćanje predsednika prenosimo u celosti:

Poštovani gosti,

draga deco,

Dobro došli u Narodnu skupštinu i čestitam vam Međunarodni dan ljudskih prava. Naša Narodna skupština je mesto gde se donose zakoni, kao pravila koja se odnose na sve nas čime god da se bavimo. I svaki taj zakon koji donosimo, a ima ih mnogo, mora da pazi na to da se poštuju ljudska prava svakog od nas, a naročito dece, onda kada je o njima reč.

Na to nas obavezuje Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, koja je doneta pre tačno 73 godine u Ujedinjenim nacijama i zato, njoj u čast, ceo svet obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. Ova deklaracija je prvi i najvažniji međunarodni dokument koji obavezuje sve zemlje na svetu da štite ljudska prava i da stalno unapređuju njihovu zaštitu.

Sva prava i slobode sadržane u ovoj Deklaraciji pripadaju svim ljudima bez obzira da li su deca ili odrasli, koje su rase, boje kože, pola, jezika, veroispovesti ili političkog i drugog mišljenja. Ova prava nikome ne mogu biti oduzeta, a ona zavise jedna od drugih i međusobno su povezana. Baš na današnji, Dan ljudskih prava, želimo da istaknem tu međuzavisnost ostvarivanja ljudskih prava i da pozovem, još jednom, da budemo solidarni jedni prema drugima, zato što na taj način pomažemo onima kojima je pomoć potrebna, da budu ravnopravni i da podjednako sa drugima uživaju sva ljudska prava. Tu mislim pre svega na osobe sa posebnim potrebama, osobe sa invaliditetom, i posebno na naše starije, kojima je pomoć vas dece i mladih neophodna da bi oni mogli da uživaju sva ona prava koja im bez razlike pripadaju.

Zato mi je naročito drago što danas u Narodnoj skupštini imamo vas mlade i vaše viđenje ljudskih prava, kako ste ih prikazali na vašim radovima. Ovaj konkurs postoji od 2016. godine i njegov naziv Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost lepo opisuje nameru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao organizatora konkursa i nas u Narodnoj skupštini kao domaćina, da podstaknemo sve – i mlade i starije, da pokažu još više solidarnosti jedni prema drugima i da tako koristimo sva ona prava koja nam pripadaju.

Još jednom vas pozdravljam u ime Narodne skupštine, želim vam da se ovde osećate kao u svojoj kući, i želim da čestitam svima koji su učestvovali na ovogodišnjem konkursu, naročito onima čiji su radovi nagrađeni.

Hvala vam!

Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 9. decembar 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine na otvaranju izložbe povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 09.12.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja