15. septembar 2021. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji

15. septembar 2021. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji

Sreda, 15. septembar 2021.

Predsednik Narodne skupštine održao sastanak sa novoimenovanim ambasadorom Evropske unije u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas u posetu novog šefa Delegacije EU u Srbiji ambasadora Emanuela Žofrea.


Na početku razgovora, predsednik Skupštine izrazio je srdačne čestitke i poželeo uspešan mandat ambasadoru Žofreu, dodavši da očekuje nastavak uspešne saradnje sa Delegacijom EU u Beogradu, kao i do sada.

Podvukao je da je Srbija u svakom smislu spremna za nastavak pune saradnje sa EU, njenim institucijama i državama članicama, kao i za intenzivan rad u cilju napretka i ubrzanja pregovaračkog procesa, s obzirom da je članstvo u EU najvažniji spoljno-politički prioritet i strateško opredeljenje naše zemlje.

Sagovornici su razgovarali o nastavku druge faze međustranačkog dijaloga, koji se planira za 17-18. septembar i izrazili nadu da će predstavnici vlasti i opozicije kroz predstojeće pregovore doći do kompromisnih rešenja, koja će unaprediti izborni proces. Ambasador Žofre je istakao da će delegacija EU u Beogradu uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli proces dijaloga, ali i implementaciju svega dogovorenog.

Na interesovanje šefa delegacije EU Emanuela Žofrea, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić upoznao je sagovornika sa procedurom izmena Ustava u delu koji se tiče pravosuđa i izbora sudija, objasnivši da se radi o kompleksnom procesu koji podrazumeva održavanje referenduma. Predsednik Skupštine je takođe istakao da veoma važnu ulogu u nastavku procesa igra mišljenje Venecijanske komisije na predlog ustavnih amandmana, zbog čega se i planira poseta njihove delegacije Beogradu krajem septembra.

Na kraju razgovora predsednik Skupštine Ivica Dačić poželeo je još jednom dobrodošlicu ambasadoru Žofreu i istakao da je Delegacija EU u Beogradu partner parlamenta Srbije, te da se nada nastavku konstruktivne saradnje po mnogobrojnim pitanjima.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4