Petak, 22. septembar 2006.

Predsednik Narodne skupštine na proslavi 160 godina od osnivanja Vrhovnog suda Srbije

Na poziv predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović-Škero, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković prisustvovao je obeležavanju 160 godina od osnivanja ove institucije.Na poziv predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović-Škero, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković prisustvovao je obeležavanju 160 godina od osnivanja ove institucije. Predsednik Marković se obratio na svečanoj aklademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu čestitajući jubilej Vrhovnom sudu i istakavši da čitavo društvo mora da nauči od Narodne skupštine i suda da mora da se radi po proceduri i pred očima javnosti. On je ujedno izrazio nadu da će «država smoći snage, kao što to čine sud i Skupština, da posle višegodišnje rasprave građani izađu i donesu odluku o novom Ustavu Srbije».

Podsetivši sudije da se, kada pred predsednikom Narodne skupštine polažu zakletvu, zaklinju svojom čašću da će svoju dužnost vršiti verno Ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi, predsednik Marković je rekao: «Kunem se svojom čašću da ću u okviru svoje nadležnosti i tokom pripreme završetka novog Ustava Srbije učiniti sve da se u narednim godinama, vama svi obraćaju sa «Časni sude», a da vi sudite u ime države i naroda, jer vi morate da štitite državu od bahatih pojedinaca, ali i da štitite pojedince od bahatosti države. Samo na taj način moćićemo da ispunimo značenjem četiri ocila grba Srbije, a to su solidarnost, stabilnost, standardi i samopoštovanje».

Na svečanoj akademiji povodom proslave jubijela Vrhovnog suda Srbije govorili su i Vida Petrović-Šlero, predsednica Vrhovnog suda i Zoran Stojković, ministar pravde. Vrhovni sud Srbije osnovan je na osnovu Uredbe Kneza Aleksandra Karađorđevića 21. septembra 1846. godine. Povodom 160 godina od osnivanja Vrhovni sud je priredio u Narodnom pozorištu izložbu istorijskih dokumenata i fotografija i izdao monografiju o istoriji Vrhovnog suda Srbije.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 8. decembar

Ceo kalendar dogadjaja