5. oktobar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić i ambasador Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Nj. E. Rašid Hasan Pur Baei

5. oktobar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić i ambasador Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Nj. E. Rašid Hasan Pur Baei

Sreda, 5. oktobar 2022.

Predsednik Narodne skupštine Srbije sa ambasadorom Irana: Nastavljamo zajednički rad na daljem unapređenju saradnje

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić i ambasador Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Nj. E. Rašid Hasan Pur Baei sastali su se danas i razgovarali o daljem razvoju saradnje i nastavku aktivnosti na jačanju i produbljivanju odnosa između dve zemlje, posebno u oblastima ekonomije, privrede i kulture.


Kako je istakao predsednik Narodne skupštine, Srbija je suštinski opredeljena za dalje unapređenje odnosa sa IR Iran, koji su dobri, zasnovani na prijateljstvu dva naroda, međusobnom poštovanju i razumevanju. Posebno je zahvalio na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje i nepriznavanju nezavisnosti tzv. „Kosova“.

Ambasador Irana istakao je da dve zemlje dele stavove po mnogim pitanjima, između ostalog i kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država. Potvrdio je stav da Iran ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ i pozdravio zalaganja i „mudru politiku“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je reč o odbrani osnovnih principa međunarodnog prava.

Dr Orlić je zahvalio zbog principijelnog odnosa i doslednog stava Irana po najvažnijim političkim pitanjima za Srbiju. „Obezbedili smo većinu u Ujedinjenim nacijama kada je reč o broju država koje ne priznaju lažnu državu, a Srbija je u svetu prepoznata kao zemlja koja dosledno čuva međunarodno pravo i koja je pouzdan partner“, rekao je predsednik Narodne skupštine.

Sagovornici su istakli značaj međuparlamentarne saradnje i izrazili uverenje da će Poslanička grupa prijateljstva sa Iranom i u novom sazivu Skupštine Srbije doprineti jačem povezivanju između dva parlamenta.


Foto galerija


Video (1)

Sreda, 5. oktobar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom Irana u Srbiji 05.10.2022.