20. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine i premijer Gruzije

20. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine i premijer Gruzije

Ponedeljak, 20. mart 2023.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije na sastanku sa premijerom Gruzije u Tbilisiju

U okviru zvanične posete Gruziji, a na poziv predsednika Parlamenta Gruzije Šalve Papuašvilija, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se sa predsednikom Vlade Gruzije Iraklijem Garibašvilijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje, intenziviranju sveukupne saradnje i evropskim integracijama.


Premijer Gruzije je istakao da dve zemlje dele iste stavove i zajednički zastupaju i poštuju međunarodno javno pravo. „Naša pozicija po pitanju tzv. „Kosova“ je poznata i neće se menjati. U tom smislu, pružamo snažnu podršku Srbiji“, poručio je Garibašvili, na čemu je predsednik Skupštine zahvalio.

Govoreći o evropskim integracijama dve zemlje, predsednik Narodne skupštine je poručio da, po ovom pitanju, Gruzija može da računa na podršku Srbije. S tim u vezi, ukazao je na napredak koji je naša zemlja ostvarila u praktično svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava, kao i na usvajanje seta novih pravosudnih zakona, kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine. Ipak, kako je dodao, pitanje evropskih integracija Republike Srbije ostaje teško opterećeno dijalogom Beograda i Prištine. „Svakodnevno smo suočeni sa jednostranim potezima Prištine, kao i drskim odbijanjem Aljbina Kurtija da konačno, nakon decenije čekanja, formira ZSO. Zahtevamo da potpisani sporazumi budu neodložno implementirani, te da se za naš narod na KiM osigura bezbednost, jer su ovo elementarni preduslovi za dalji dijalog“, rekao je predsednik Narodne skupštine, dodajući da priznanje za ozbiljan i odgovoran odnos prema dijalogu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas otvoreno saopštavaju i zvaničnici iz EU i SAD.

Sastanku su prisustvovale i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom Dubravka Filipovski.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2