12. oktobar 2021. Predsednik Narodne skupštine i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

12. oktobar 2021. Predsednik Narodne skupštine i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Utorak, 12. oktobar 2021.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se danas sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahidom, koji boravi u Beogradu povodom sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja.


Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić ocenio je da je uloga Ujedinjenih nacija u svetu koji se suočava sa kompleksnim izazovima važnija nego ikada i da je samo zajedničkim aktivnostima moguće naći rešenja za sve krizne situacije sa kojima se suočavamo. Istakao je važnost UN za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Abdulah Šahid infromisao je o prioritetima svog predsedavanja Generalnom skupštinom, ističući da je borba protiv korona virusa jedna od najvažnijih tema koja zaokuplja čitav svet i da će zbog toga u januaru sledeće godine organizovati sastanak na visokom nivou posvećen vakcinaciji. Pohvalio je solidarnost koju je Srbija pokazala ustupajući vakcine drugim državama koje nisu uspele da ih obezbede.

Razgovarano je i o drugim prioritetnim pitanjima na agendi UN poput održvog razvoja, klimatskih promena, rodnoj jednakosti i ulozi mladih. Predsednik Narodne skupštine informisao je sagovornika o napretku koji je u Srbiji ostvaren u oblasti rodne jednakosti, istakavši da je Srbija među prvih dvadeset zemalja u svetu po zastupljenosti žena u vladi i među privih 30 po broju žena u parlamentu.

Abudla Šahid izrazio je zadovoljstvo jer su kao ministri spoljnih poslova on i Ivica Dačić obnovili veze između Maldiva i Srbije pre par godina i izrazio uverenje da će prijateljske veze između dve zemlje nastaviti da se razvijaju.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednici Narodne skupštine dr Vladimir Orlić i Elvira Kovač, šef Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović i Sandra Božić koja je predstavila aktivnosti Ženske parlamentarne mreže na čijem čelu se nalazi.


Video (1)

Utorak, 12. oktobar 2021. | sastanak predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića sa predsednikom Generalne skupštine UN Abdulahom Šahidom 12.10.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja