4. mart 2022. predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa šefom Misije ODIHR za posmatranje izbora u Republici Srbiji

4. mart 2022. predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa šefom Misije ODIHR za posmatranje izbora u Republici Srbiji

Petak, 4. mart 2022.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić razgovarao sa šefom Misije ODIHR za posmatranje izbora u Republici Srbiji Daglasom Vejkom

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se danas sa šefom Misije ODIHR za posmatranje izbora u Republici Srbiji Daglasom Vejkom.


Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić istakao je da Srbija pridaje izuzetan značaj instituciji ODIHR, sa kojom godinama unazad ostvaruje kvalitetnu saradnju, što pokazuje i činjenica da je poziv za posmatranje izbora ODIHR-u upućen pre formalnog raspisivanja izbora. Istakao je da Republika Srbija aktivno radi na unapređenju svog izbornog procesa, prihvatajući i implementirajući preporuke ODIHR, te podsetio da je Republika Srbija osnovala Radnu grupu za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava u koordinaciji i praćenju sprovođenja primene preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Ivica Dačić upoznao je predstavnike ODHIR-a sa međustranačkim dijalogom, u kojem je zajedno sa predstavnicima Evropskog parlamenta bio kofasilitator i rezultatima koji su tom prilikom postignuti u cilju unapređenja izbornog procesa.

Šef Misije ODIHR za posmatranje izbora u Republici Srbiji Daglas Vejk obavestio je da se Misija za posmatranje predstojećih izbora sastoji od 15 eksperata koji su zaduženi za određene oblasti (mediji, nacionalne manjine, pravni aspekt), koje su identifikovane u Izveštaju Misije ODIHR za procenu potrebe posmatranja izbora u Srbiji. Misija će osim toga imati i 26 dugoročnih posmatrača koji danas započinju svoj rad i 250 kratkoročnih posmatrača. Govoreći o radu Misije, istakao je da će se Misija fokusirati na posmatranje predsedničkih i parlamentarnih izbora, dok će lokalne izbore propratiti samo ukoliko imaju uticaj na predsedničke i parlamentarne. Takođe, izneo je da će se truditi da njen rad bude objektivan, uz očekivanu transparentnost i kooperativnost domaćih institucija i organizacija.

Predsednik Narodne skupštine izrazio je spremnost i otvorenost za saradnju sa predstavnicima ODIHR, kao i do sada.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
utorak, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja