30. jul 2022. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom

30. jul 2022. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom

Subota, 30. jul 2022.

Predsednik Narodne skupštine se sastao sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.


Predsednik Skupštine Dačić izrazio je zadovoljstvo zbog istorijski važne posete, s obzirom na to da je Sančez prvi predsednik Vlade Kraljevine Španije koji je u tom kapacitetu došao u našu zemlju. Dačić je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Španije odlični, prijateljski, privilegovani i beleže konstantan uspon, bez otvorenih pitanja. Takođe je rekao da ih odlikuje obostrana podrška po temama od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje i izrazio uverenost da će poseta i razgovori sa najvišim zvaničnicima naše zemlje dati novi podstrek saradnji na svim nivoima.

Tokom razgovora predsednik srpskog parlamenta ponovio je da je članstvo u EU naše strateško opredeljenje, kao i da očekuje ubrzanje pregovaračke dinamike, s obzirom da Srbija sprovodi važne reforme i ostvaruje značajne rezultate.

Kada je reč o parlamentarnoj saradnji, predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da Srbija posebnu pažnju posvećuje njenom daljem intenziviranju. Osvrnuo se na svoju posetu Madridu u oktobru prošle godine i razgovore sa predsednicom Kongresa Merićel Batet i predsednikom Komisije za spoljne poslove Kongresa Kraljevine Španije P. Mari Kloseom koji bili su veoma značajni za našu parlamentarnu, ali i sveukupnu saradnju.

Predsednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sančez istakao je da su odnosi dve zemlje na visokom nivou, veoma prijateljski i otvoreni. „Ubeđen sam da i ekonomski i trgovinski odnosi mogu da dođu na taj nivo“, rekao je Sančez.

Španski premijer poručio je da Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova i Metohije i da će biti uvek uz nju u odbrani principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta, za koji se zalažu obe države.

Sančez je uz to dodao da Srbija treba da postane punopravna članica EU i da će Španija uvek biti uz nju na putu evropskih integracija.

Predsednik Skupštine Dačić izrazio je zahvalnost za principijelnu poziciju Španije u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, kao i za kontinuiranu podršku evropskom putu Srbije.


Foto galerija


Video (1)

Subota, 30. jul 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije 30.07.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 23. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja