21. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa  ambasadorom Kraljevine Maroko u Republici Srbiji Nj. E. Mohamedom Aminom Belhažom

21. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa ambasadorom Kraljevine Maroko u Republici Srbiji Nj. E. Mohamedom Aminom Belhažom

Sreda, 21. septembar 2022.

Predsednik Narodne skupštine sastao se sa ambasadorom Kraljevine Maroko u Republici Srbiji: Radujemo se daljoj saradnji

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se sa ambasadorom Kraljevine Maroko u Republici Srbiji Nj. E. Mohamedom Aminom Belhažom, sa kojim je razgovarao o unapređenju sveukupne saradnje dveju država.


Predsednik Narodne skupštine dr Orlić je istakao da „Srbija i Maroko neguju istinski prijateljske odnose zasnovane na poštovanju, poverenju i solidarnosti. Naše opredeljenje je da nastavimo da ulažemo u razvoj bilateralnih odnosa na svim nivoima“, naglasio je dr Orlić.

Predsednik je dodao da su Republika Srbija i Kraljevina Maroko na dobrom putu ka ostvarivanju strateškog partnerstva u svim oblastima od zajedničkog interesa i izrazio očekivanje da Republika Srbija bude više i značajnije prisutna u ekonomskom, privrednom i svakom drugom planu, kako u Maroku tako i na čitavom afričkom kontinentu.

„Međuparlamentarna saradnja je na izvanrednom nivou, očekujemo formiranje Poslaničke grupe prijateljstva sa Marokom u Narodnoj skupštini u XIII sazivu“, naveo je dr Orlić. Takođe, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da u parlamentu Maroka postoji Poslanička grupa prijateljstva s Srbijom.

Govoreći o održavanju Generalne skupštine UN u Njujorku, na kojoj je Srbija predstavljena na najvišem nivou i gde će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dr Orlić je posebno zahvalio rukovodstvu Maroka na principijelnom stavu i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ocenivši da se Srbija i Maroko zalažu i bore za iste principe. „Principe za koje se zajednički zalažemo sve bolje razume svet i zbog toga je većina država u UN danas na istim pozicijama kao i Srbija po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a od juče je našem predsedniku uručena još jedna nota o povlačenju priznanja tzv. Kosova“ naglasio je dr Orlić. Predsednik Narodne skupštine je takođe podvukao da Srbija sa svoje strane pozdravlja ulogu Maroka kao regionalnog stuba stabilnosti i predvodnika rasta i razvoja u Africi.

Ambasador Belhaž je iskoristio priliku da dr Vladimiru Orliću i lično čestita na izboru za predsednika Narodne skupštine i izrazio zadovoljstvo povodom buduće saradnje.


Video (1)

Sreda, 21. septembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom Maroka u Srbiji 21.09.2022.