6. oktobar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa zamenikom ministra inostranih poslova Islamske Republike Iran Alijem Bagherijem

6. oktobar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa zamenikom ministra inostranih poslova Islamske Republike Iran Alijem Bagherijem

Četvrtak, 6. oktobar 2022.

Predsednik Narodne skupštine sa zamenikom ministra inostranih poslova Irana: Spremni za unapređenje saradnje

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa zamenikom ministra inostranih poslova Islamske Republike Iran Alijem Bagherijem.


Kako su konstatovali, bilateralni odnosi dve zemlje su na visokom nivou, što predstavlja čvrst temelj za dalji razvoj sveobuhvatne saradnje. „Naši odnosi nisu zasnovani samo na prijateljstvu i međusobnom razumevanju, već i na zauzimanju za principe međunarodnog prava. Zahvaljujem na principijelnom stavu Irana i podršci koju nam pruža po pitanju Kosova i Metohije“, poručio je dr Orlić i naglasio važnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Sagovornici su zaključili da su dijalog i rad na miroljubivim rešenjima jedini pravi način da se prevaziđu krize na bilo kom mestu. „U teškim vremenima treba postupati odgovorno, mudro i hladne glave. Čini se da je u današnjem svetu to posebno teško. Srbija čuva samostalnost u donošenju odluka, štiti svoje nacionalne i državne interese i zalaže se za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države. To bi trebalo da su osnovni principi međunarodnog prava o kojima danas mnogi pričaju, ali su ih prekršili kada je reč o našoj zemlji, na šta je jasno ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred Ujedinjenim nacijama“, istakao je dr Orlić.

Podsetio je da se Srbija na dnevnoj bazi suočava sa opasnim pretnjama i ugrožavanjem čak i fizičke bezbednosti Srba na KiM, jer prištinska strana ne poštuje svoje obaveze iz potpisanih sporazuma i otvoreno provocira eskalaciju. „Uprkos svemu, Srbija je danas prepoznata kao faktor stabilnosti i lider u regionalnoj saradnji, čemu je najbolji dokaz inicijativa „Otvoreni Balkan“, koja je potekla upravo iz Srbije i od predsednika Aleksandra Vučića, na šta smo ponosni“, izjavio je dr Orlić.

Zamenik ministra Bagheri poručio je da se i Srbija i Iran suočavaju sa pretnjama po bezbednost koje su uglavnom posledica delovanja spoljnih faktora, ali da dve zemlje moraju da nastave rad na daljem jačanju sveobuhvatne saradnje, kako bi se zajednički izborile sa izazovima. „Nastavak ovakvih konsultacija, ne samo što približava stavove Srbije i Irana, već nam omogućava da napravimo mapu puta za buduću saradnju“, rekao je zamenik ministra.

Istakao je važnost jačanja međuparlamentarne saradnje i pozdravio najavu formiranja Poslaničke grupe prijateljstva sa IR Iran i u novom sazivu Narodne skupštine Srbije. Na sastanku je iskazana spremnost obe strane za dalje unapređenje saradnje u svim oblastima.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 6. oktobar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa zamenikom ministra spoljnih poslova Islamske Republike Iran 06.10.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
ponedeljak, 15. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja