21. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić ambasadorom Švajcarske Konfederacije u Srbiji Nj. E. Ursom Šmidom

21. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić ambasadorom Švajcarske Konfederacije u Srbiji Nj. E. Ursom Šmidom

Sreda, 21. septembar 2022.

Predsednik Narodne skupštine razgovarao sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji: Srbija predvodi ekonomski razvoj u ovom delu Evrope

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ambasadorom Švajcarske Konfederacije u Srbiji Nj. E. Ursom Šmidom.


Dr Orlić je naveo da su odnosi između dve zemlje u usponu i ocenio da se sveukupna bilateralna saradnja može dodatno unaprediti kroz intenziviranje političkog dijaloga. „Zahvalni smo na podršci Švajcarske koja podržava sveobuhvatne političke, ekonomske i društvene reforme koje Srbija sprovodi“, naglasio je predsednik Narodne skupštine.

On je posebno istakao da Srbija i Švajcarska neguju tradicionalno dobre ekonomske odnose, navodeći da je sa vrednošću investicija od preko 650 miliona evra, Švajcarska drugi najveći strani investitor u Srbiji u 2021. godini. „Ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda naših građana je u samom fokusu politike državnog rukovodstva, a odličan primer takve politike predstavljaju postignuti rezultati i zajednička saradnja Srbije i Švajcarske“, podvukao je dr Orlić.

Ambasador Šmid se složio da su ekonomski odnosi između naše dve zemlje na visokom nivou, ističući da je značajnom obimu investicija doprinelo unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji, posebno naglasivši važnu ulogu zakonodavnog rada Narodne skupštine na tom polju. „Verujemo da će u ovoj godini Švajcarska sačuvati snažnu poziciju u Srbiji kada je reč o investicijama i da ćemo zajedno ostvariti pozitivne rezultate i u oblastima u kojima je Švajcarska aktivna sa svojim Programom saradnje 2022-2025 sa budžetom od 96,5 miliona švajcarskih franaka“, podvukao je ambasador Šmid.

„Švajcarska je jedan od najznačajnijih partnera naše zemlje i kada je reč o uvođenju dualnog obrazovanja, koncepta iza kojeg je lično stao predsednik Republike Aleksandar Vučić“, naveo je dr Orlić i izrazio uverenje da će ono predstavljati važnu osnovu za dalje ekonomsko jačanje Srbije.

Naveo je i da je nedavno održana Posebna sednica Narodne skupštine, na kojoj je predsednik Republike Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini. „Pitanje Kosova i Metohije je najvažnije i najozbiljnije pitanje za nas“, istakao je predsednik Narodne skupštine, i dodao da se „u Njujorku upravo održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na kojoj će predsednik Republike Aleksandar Vučić govoriti o neophodnosti poštovanja temeljnih principa međunarodnog prava – teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta država, što je za nas od velike važnosti“.

Ambasador Šmid je izrazio podršku dijalogu i pozdravio održavanje Posebne sednice Narodne skupštine uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i otvorene diskusije po ovako važnom pitanju. On je dodao da „Srbija predvodi ekonomski razvoj u ovom delu Evrope i ima važnu ulogu u stabilizaciji i napretku celog regiona Zapadnog Balkana“.


Video (1)

Sreda, 21. septembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji 21.09.2022.