Četvrtak, 20. oktobar 2005.

Predsednik Narodne skupštine otvorio dvodnevnu Evropsku konferenciju o palijativnom zbrinjavanju

Danas je u Beogradu, u hotelu Hajat, otvorena dvodnevna konferencija pod nazivom «Evropska konferencija o palijativnom zbrinjavanju – manje patnje, više dostojanstva, kvalitetniji život», u organizaciji Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije i Saveta Evrope.


Danas je u Beogradu, u hotelu Hajat, otvorena dvodnevna konferencija pod nazivom «Evropska konferencija o palijativnom zbrinjavanju – manje patnje, više dostojanstva, kvalitetniji život», u organizaciji Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije i Saveta Evrope.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković otvarajući konferenciju istakao je da posao koji obavlja kao predsednik Narodne skupštine užurbano dovodi do zakonodavne aktivnosti u kojoj će biti definisan okvir palijativnog zbrinjavanja. «Prvo moramo da donesemo one zakone koji uspostavljaju državu. U Srbiji se radi na dve strane istovremeno: s jedne strane uspostavlja se država prema evropskom standardima, a sa druge Srbija nastoji da čitav niz do sada nedovoljno prepoznatih problema prepozna, napravi mrežu, finansira i garantuje građanima nešto u ime države», istakao je predsednik Marković. On je dodao i da dok Srbija rešava velike probleme mora takođe da prepozna i čitav niz problema koji su do sada bili marginalizovani. «Nažalost Srbija i Crna Gora su društvo koje je zamenilo vrednosti. Građani Srbije, kako pokazuju istraživanja, imaju najviše samopouzdanja, a jako malo samopoštovanja. Samopouzdanje potiče od neznanja i bahatosti. Mi moramo da radimo na tome da naši građani osete samopoštovanje», zaključio je predsednik Marković.

Pitanje palijativnog zbrinjavanja treba da reši čitav niz problema, a pre svega treba da se nađe u zakonskom okviru, nakon čega stručne zdravstvene i socijalne službe treba da organizuju proces zbrinjavanja. Osvrćući se na pitanje solidarnosti i humanosti u našem društvu predsednik Marković je istakao: «Još važnije od svega rečenog jeste svest o tome da je pomoć neophodna svima koji imaju gubitak, kao i sposobnost da napravite volontersku mrežu koja će pomoći ne samo da se palijativno zbrinjavanje uspostavi, već da se svest o toj potrebi podigne na viši nivo. Srbija je siromašno i ostarelo društvo. Za palijativno zbrinjavanje nije presudno to što je Srbija siromašna, već da je ona društvo starih i bolesnih. Koliko god da ste siromašni morate da brinete o svim segmentima društva. Zdravstveni sistem mora da se osposobi kako bi se formirali posebni centri u zdravstvenim ustanovama za palijativno zbrinjavanje kao i da se svest o toj potrebi uspostavi», zaključio je predsednik Marković.

Učesnicima konferencije u uvodnom delu obratili su se i ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Tomica Milosavljević i Aleksandar Vladičenko, generalni direktor Zdravstvenog sektora Saveta Evrope. Konferencija se održava od 20. i 21. oktobra 2005. godine.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
nedelja, 25. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja