Ponedeljak, 10. oktobar 2005.

Predsednik Narodne skupštine na godišnjem savetovanju sudija Srbije u Vrnjačkoj Banji

Na poziv predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović-Škero, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković otvorio je danas u Vrnjačkoj Banji godišnje savetovanje sudija Srbije «Sudijski dani 2005».


Na poziv predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović-Škero, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković otvorio je danas u Vrnjačkoj Banji godišnje savetovanje sudija Srbije «Sudijski dani 2005».
U obraćanju sudijama iz cele Srbije predsednik Marković je ocenio da sudstvo u Srbiji nije bilo nezavisno u prošlosti, ali da ni danas nije nezavisno, jer trpi pritiske sa strane, od načina izbora sudija, pritiska javnosti, ali i neusklađenosti zakonskih akata. On je istakao da je njegov lični stav da je Srbiji potrebna promena u izboru nosilaca pravosudnih funkcija sa ciljem da izbor sudija bude u nadležnosti najvišeg pravosudnog organa koji prati i vrši evaluaciju rada sudija u Srbiji, a ne u nadležnosti Narodne skupštine. Govoreći o rezultatima rada sudija, predsednik Marković je istakao da evropske institucije ocenjuju napredak u radu pravosuđa u Srbiji, ali i to da do sada nije video da to mišljenje sa njima deli bilo ko u Srbiji: «To je zbog toga što se vi bavite pravom, a nikoga u Srbiji ne interesuje pravo. Ljude u Srbiji interesuje pravda koju bi propisali sami, sami shvatili i sami izvršili, što je tipično za zbunjena i nesigurna društva. Vi niste egzekutori pravde i takav zahtev koji se stalno postavljao pred vas činio je sudstvo mnogo nemoćnijim nego što ono stvarno jeste». Završavajući svoje izlaganje predsednik Marković je sudijama poručio: «Neki od vas su polagali zakletvu predamnom i znate da ja od vas uvek tražim samo dve stvari, a to je da sudite po zakonu i da budete svesni da sudite građanima ove zemlje koji teško žive, koji nekad ne znaju šta nas čeka i koji su u proseku stari 46 godina. I vi ste u proseku u tim godinama, ali vas nema ko da zameni u ovom poslu. Srbija nema 2000 rezervnih sudija i vi morate da učite, da prihvatate promene i da budete spremni da svojim radom donosite stabilnost ovom društvu».
Ovogodišnje savetovanje sudija «Sudijski dani 2005» održava se u Vrnjačkoj Banji od 10. do 13. oktobra u organizaciji Vrhovnog suda Srbije i okuplja preko 1000 sudija iz svih krajeva Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
nedelja, 25. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja