20. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa ambasadorom Republike Poljske u Republici Srbiji Nj. E. Rafalom Perlom

20. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa ambasadorom Republike Poljske u Republici Srbiji Nj. E. Rafalom Perlom

Utorak, 20. septembar 2022.

Predsednik Narodne skupštine Srbije sa ambasadorom Republike Poljske: Podrška partnera u izazovnim vremenima je od neprocenjivog značaja

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se sa ambasadorom Republike Poljske u Republici Srbiji Nj. E. Rafalom Perlom


Istakao je da je za Srbiju od izuzetne važnosti podrška Poljske kada je reč o evropskom putu naše zemlje i celog regiona, kao i aktivno zagovaranje politike proširenja Evropske unije. „S obzirom na to da živimo u vremenu opterećenom teškim izazovima za sve, podrška partnera je od neprocenjivog značaja“, rekao je dr Orlić.

Govoreći o agendi Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, gde je naša zemlja predstavljena na najvišem nivou, dr Orlić je izrazio uverenje da će predsednik Aleksandar Vučić, u svim razgovorima i u zvaničnom obraćanju na sednici GS UN, ponoviti stav naše zemlje po pitanju važnosti poštovanja međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. „Važno je da svi razumeju da je naš stav po tom pitanju principijelan i da je neophodno da se principi međunarodnog poretka poštuju i primenjuju i kada je reč o Srbiji. Dosledni smo u pristupu koji podrazumeva dijalog, očuvanje mira i stabilnosti za sve, ali smo u isto vreme rešeni da striktno vodimo računa o zaštiti naših državnih i nacionalnih interesa“, poručio je predsednik Narodne skupštine.

Istakao je da se Srbija na KiM suočava sa flagrantnim kršenjem svih dogovora, potpunim ignorisanjem obaveze formiranja Zajednice srpskih opština i opasnim jednostranim potezima Prištine. „Moramo ozbiljno i na dnevnom nivou da se borimo za mir, za to da međunarodno pravo ne bude samo floskula. Za Srbiju je neprihvatljivo da tzv. „Kosovo“ dobije bilo kakvu stolicu u UN“, izjavio je dr Orlić.

Sagovornici su se saglasili da postoji obostrana opredeljenost za dalje jačanje političkog dijaloga između dve zemlje i produbljivanje ekonomske saradnje, uz ocenu da uzajamne posete na visokom nivou mogu dodatno doprineti intenziviranju međusobnih kontakata i privlačenju investicija. S tim u vezi, dr Orlić je istakao da je Srbija najbolje mesto za investitore u ovom delu Evrope, a da inicijativa „Otvoreni Balkan“, koja je potekla upravo iz naše zemlje, od predsednika Aleksandra Vučića, dodatno unapređuje uslove za nova ulaganja u region.

Ambasador Rafal Perl pozdravio je inicijativu „Otvoreni Balkan“ i ocenio je kao odličan podstrek za ekonomski napredak celog regiona. „Projekat je velika prilika za produbljivanje saradnje i unapređenje tržišta svih članica inicijative“, poručio je ambasador Perl.

Govoreći o parlamentarnoj saradnji između dve zemlje, dr Orlić je istakao da će se ona nastaviti da se razvija i kroz Poslaničku grupu prijateljstva sa Poljskom, koja će uskoro biti formirana. Ambasador Perl se saglasio da je međuparlamentarna saradnja na dobrom nivou, naglasivši da postoji i mogućnost njenog dodatnog unapređenja kroz realizaciju uzajamnih poseta predsednika parlamenata u narednom periodu.