Nedelja, 29. oktobar 2006.

Predsednik Marković zahvalio biračima koji su glasali

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković, po zatvaranju glasačkih mesta za izjašnjavanje na referendumu o potvrđivanju novog Ustava Republike Srbije, obratio se javnosti i zahvalio se svima koji su danas iskoristili svoje pravo, i istakao da su oni, bez obzira na to da li su glasali za potvrđivanje novog Ustava ili protiv, pokazali da veruju u glas građanina.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković, po zatvaranju glasačkih mesta za izjašnjavanje na referendumu o potvrđivanju novog Ustava Republike Srbije, obratio se javnosti i zahvalio se svima koji su danas iskoristili svoje pravo, i istakao da su oni, bez obzira na to da li su glasali za potvrđivanje novog Ustava ili protiv, pokazali da veruju u glas građanina. Posebnu zahovalnost Predsednik Marković je iskazao onim građanima koji su danas po prvi put iskoristili svoje pravo da glasaju.
Tom priliko predsednik Marković je rekao:

Poštovane dame i gospodo,
Poštovani građani,

Pre 15 minuta zatvorena su biračka mesta u Srbiji. Vi građanke i građani Srbije prvi put ste bili u prilici da glasate dva dana kao što to čine birači u evropskim zemljama kada su u pitanju teme važne za njihovu državu.
Želeo bih da se zahvalim svima koji su danas iskoristili svoje pravo, svejedno da li su glasali za potvrđivanje Ustava ili protiv, oni su pokazali da veruju u glas građanina.

Posebno se zahvaljujem onima koji nikada nisu glasali, a mogli su, a danas su znajući da Ustav nije samo zakon, a referendum samo glasanje, glasali prvi put. I vi i ja znamo bar jednu takvu ličnost. Kao i onima koji su danas mogli prvi put da glasaju i to uradili, jer znam da ćemo mi stariji živeti u onakvoj zemlji kakvu oni urede.
Tužan sam zbog svih onih građana koji nisu danas izašli, jer je ovo bila prva prilika u ovom veku, i verovatno poslednja, da svojim glasom utiču na celokupno uređenje države. Tužan sam što su političari i mediji toliko zbunili građane tokom prethodnih godina da mnogi od njih zaboravljaju da bi neuspeh ovakvog referenduma značio prizivanje ili protektorata ili diktature. Žao mi je što je toliki broj građana zaboravio šta to znači.
U ovom času nemam zvanične podatke koliko je građana izašlo i koliko od njih je glasalo za potvrđivanje novog Ustava. To će nam saopštiti Republička izborna komisija, a verujem da će vrlo brzo početi i procene.

Ono što je moj posao jeste da vam kažem koji je sledeći korak:

U slučaju da građani nisu potvrdili novi Ustav, odmah ću po zvaničnom izveštaju izvršiti sve svoje obaveze koje iz toga slede, ali ja ne bih bio ovde i ne bih bio ovako nasmejan, da ne verujem u Srbiju i njene građane.
U slučaju potvrđivanja novog Ustava od strane građana, neophodno je da se stranačke liste što pre dogovore o Ustavnom zakonu za sprovođenje Ustava da bih zakazao posebnu sednicu, i to će biti prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Domu Narodne skupštine, na kojoj će Ustav svečano biti proglašen.
Upozoravam sve stranke, a to sam obavestio i Njegovu svetost Patrijarha da hoću, kao i do sada, da omogućim poštovanje prošlosti pre proslave budućnosti. U subotu 4. novembra i vernici i ostali građani odavaće poštu umrlima i niko ne sme da remeti privatnost građana.

Već sutradan je nedelja 5. novembar i učiniću sve da se Ustav proglasi tada i da naša deca, čiji se jesenji raspust tada završava, nastave školsku godinu u ponedeljak 6. novembra u državi koja ima pun kapacitet i zakonski temelj.
Dame i gospodo, tokom dve i po godina ubeđivanja političkih predstavnika da se dogovore oko Ustava nikada nisam prihvatio izazov da kažem ko koči donošenje Ustava. Tek danas je bio taj dan kada sam i ja, kao i ostali građani, mogao da kažem DA ili NE. Zbog toga nisam potpisao predlog Ustava za koji sam glasao u Narodnoj skupštini, jer smatram da niko nema pravo dva puta da potpiše Ustav i svoj potpis sam sačuvao da potpišem tekst koji usvoje građani kada ga prograsi Narodna skupština Republike Srbije. I to je i moja mala lična pobeda, ali moram da vam kažem da sam za nju platio veliku cenu.

A sve vas molim, kada, a u to čvrsto verujem, večeras Srbija sazna da je postigla najveću kolektivnu pobedu, izgleda po našem običaju u poslednjoj četvrtini, građani će, kao što to čine i kod mnogo manjih pobeda izaći na ulice i razviti zastave. U Beogradu, posle toliko godina, ove kolone će proći i ispred bivše Savezne skupštine, koja je večeras kada je to Dom Narodne skupštine Srbije prvi put osvetlila svoje kupole i na njima visoko podigla zastave države Srbije. Molim vas da u tom slavlju budete dostojanstveni.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
subota, 26. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja