Četvrtak, 19. oktobar 2006.

Predsednik Marković primio grupu dece povodom akcije protiv nasilja nad decom

Povodom Dana akcije protiv nasilja nad decom, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković primio je 19. oktobra u Domu Narodne skupštine predstavnike dece iz Vranja, Subotice, Prijepolja, Zrenjanina, Smederevske Palanke i Vranja.Povodom Dana akcije protiv nasilja nad decom, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković primio je 19. oktobra u Domu Narodne skupštine predstavnike dece iz Vranja, Subotice, Prijepolja, Zrenjanina, Smederevske Palanke i Vranja.

Obraćajući se gostima, predsednik Marković je rekao da su odrasli svesni problema nasilja nad decom, ali da se ono mora sprečavati širokom društvenom akcijom. Siromaštvo i neznanje glavni su uzročnici pojave nasilja nad decom i ona sama postaju surova zbog nasilnog ponašanja u okruženju. Zato svako pojedinačno mora nešto da uradi da bi se stalo na kraj nasilju, svi moramo da budemo partneri u sprovođenju ovakvih akcija, ali su one nedovoljne ukoliko se ne postave temelji i mehanizmi zaštite dece. U tom procesu, istakao je Marković, Narodna skupština ima važnu ulogu, donet je veliki broj zakona i uskoro će biti proglašen i najviši zakonski akt - novi ustav, a očekuje se i donošenje zakona o dečjem ombudsmanu. Vrata Narodne skupštine otvorena su za decu i mlade koji treba više da se uključe u proces donošenja odluka, zaključio je predsednik Marković.

Predstavnici dece upoznali su predsednika Narodne skupštine sa Studijom o nasilju nad decom koja je usvojena u Ujedinjenim nacijama i u čijoj izradi su aktivno učestvovala i deca iz naše zemlje. U Studiji su sadržane preporuke o tome šta bi trebalo da urade sve zemlje da bi se sprečilo nasilje nad decom u svetu.

Predsednica Pododbora za prava deteta Živodarka Dacin je naglasila da je u ovom skupštinskom sazivu u Odboru za ravnopravnost polova, formiran ovaj pododbor i izrazila nadu da će on uskoro prerasti u odbor i tako se realizovati ideja da i deca učestvuju u donošenju zakona i kreiranju budućnosti koja će biti po njihovoj meri.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja