Ponedeljak, 4. septembar 2006.

Predsednik Marković podneo redovni izveštaj o radu Narodne skupštine

Predstavljajući tromesečni izveštaj o radu Narodne skupštine, predsednik Predrag Marković istakao je da je Narodna skupština privela kraju čitav niz aktivnosti na preuzimanju nadležnosti sa nekadašnje Državne zajednice Srbija i Crna Gora na osnovu Odluke koju je Narodna skupština usvojila 5. juna 2006. godine.


Predstavljajući tromesečni izveštaj o radu Narodne skupštine, predsednik Predrag Marković istakao je da je Narodna skupština privela kraju čitav niz aktivnosti na preuzimanju nadležnosti sa nekadašnje Državne zajednice Srbija i Crna Gora na osnovu Odluke koju je Narodna skupština usvojila 5. juna 2006. godine. Od 23. jula Narodna skupština je posle 100 godina od projektovanja stupila u svoj Dom na Trgu Nikole Pašića, u kome se već odvijaju aktivnosti pojedinih Odbora i dela stručne službe Narodne skupštine.

U periodu od prethodna tri meseca Narodna skupština je održala 4 sednice na kojima je usvojila 18 zakona. S obzirom da je prioritet Narodne skupštine u prethodnom periodu bio, a biće i u narednom, kontrolna uloga parlamenta, i nastavljajući praksu podsticanja nadležnih na sprovođenje usvojenih zakona, predsednik Marković je posebno istakao doslednost tri institucije u ovom procesu: Narodne banke Srbije, koja je usvojila neophodna podzakonska akta kako bi se omogućila primena zakona koji regulišu oblast bankarstva i osiguranja, Ministarstvo zdravlja, koje je predsedniku Skupštine podnelo izveštaj o toku preuzmanja nadležnosti lokalne samouprave u oblasti zdravstva i narodnih poslanika, koji su nastavili sa praksom postavljanja poslaničkih pitanja, kojih je u ovom sazivu Skupštine skoro dvostruko više nego u prethodnom i na koja je odgovoreno od strane nadležnih ministarstava i republičkih organa u većem procentu, nego u prethodnom sazivu. Predsednik je i ovog puta podsetio da Republika Srbija nema usvojene završne račune i obavestio javnost da je proces izbora revizora koji će izraditi završne račune pri kraju, zahvaljujući dobroj saradnji Odbora za finansije Narodne skupštine, Ministarstva finansija i Svetske banke. Predsednik Marković je najavio i promenu Poslovnika o radu Narodne skupštine koji će omogućiti da Narodna skupština nesmetano završi proces punog preuzimanja nadležnosti.

Predsednik Marković je izrazio očekivanje da će Narodna skupština, na sednici zakazanoj za 12. septembar, na kojoj će narodnim poslanicima biti predstavljen Izveštaj o toku razgovora o političkom rešenju budućeg statusa Kosova i Metohije, potvrditi ono što je ključno za pregovaračku poziciju, a to je jedinstven stav, kojim će Narodna skupština, kao institucija koja je dala mandat za pregovore, stati iza pregovaračkog tima.

Predsednik Marković je takođe obavestio javnost da je po pitanju rada na novom Ustavu Republike Srbije, do sada, sa stručnjacima koji predstavljaju predlagače dva teksta, usaglašeno 152 člana kao i da će do kraja ove nedelje biti završen rad na preostalom tekstu i alternativnim rešenjima, nakon čega će se na Pododboru za ustavna pitanja razgovarati o tekstu koji će biti dat Odboru za ustavna pitanja na izjašnjavanje i upućivanje na javnu raspravu.

Predsednik Marković je pozvao sve zainteresovane predstavnike medija da se obrate stručnoj službi Narodne skupštine ukoliko žele da posete Dom Narodne skupštine i da se upoznaju sa zdanjem u kome će se ubuduće odvijati deo rada narodnih poslanika, stručne službe i samih skupštinskih izveštača.

O rezultatitma rada Narodne skupštine više možete pročitati ovde.....
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
subota, 28. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja