Utorak, 19. mart 2019.

Predsednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije predstavio rezultate istraživanja Komisije

Predsednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom, dr Darko Laketić, održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio dosadašnji rad Komisije.


Dr Darko Laketić je u svom obraćanju medijima istakao da se takva nesreća, kakva je zadesila Srbiju 1999. godine, u sveukupnoj srpskoj nacionalnoj istoriji ne može i ne sme zaboraviti, niti umanjivati ili prilagođavati prema potrebama i interesima velikih ili malih sila. On je naveo da je Srbija zemlja žrtva koja ne samo iz svojih, već i iz civilizacijskih razloga mora da sačuva istinu za nauk i opomenu i sebi i drugima.

Dr Darko Laketić predstavio je rezultate istraživanja koje je Komisija sprovela u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, u kojem je analizirano zdravstveno stanje dece rođene pre i posle NATO bombardovanja i učestalost malignih bolesti kod njih.

„Fokus istraživanja je na deci, jer kod odraslih postoji mnogo faktora rizika, poput pušenja, gojaznosti, dijabetesa, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi koji je faktor delovao na nastanak bolesti, dok kod dece nema značajnih faktora rizika“, istakao je Laketić.

Korišćen je pristup – analiza generacijskih kohorti, odnosno učestalost malignih oboljenja u određenom generacijskom uzrastu.

Polazeći od činjenice da je prosečan rizik za oboljevanje od malignih bolesti u određenom uzrastu u različitim generacijama sličan, podatak da se odstupanje dogodilo u nekim generacijama rođenim nakon 1999. godine, potvrđuje da su one bile izložene određenom faktoru koji ih je učinio osetljivijim na nastanak određenih malignih bolesti, ukazao je Laketić. U ovom slučaju to su maligne bolesti krvi, koje su najčešće u uzrasnoj grupi od 5 do 9 godina. Laketić je istakao i da postoji statistička značajnost, odnosno osetljivost na oboljevanje od solidnih tumora u grupi od 15 do 18 godina, ali da će se do konkretnijih rezultata doći kada bude ispitan dovoljan broj generacija u toj uzrasnoj grupi.

Komisija je formirana na predlog predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, kako bi se ovom ozbiljnom temom bavili na ozbiljan način, jer je neophodno utvrditi posledice po zdravlje ljudi i stanje životne sredine, koje je izazvalo korišćenje osiromašenog uranijuma, kao i toksini, oslobođeni gađanjem rizičnih ciljeva iz konvencionalnog naoružanja.


Video (1)

Utorak, 19. mart 2019. | konferencija za novinare predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije dr Darka Laketića 19.03.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja