Petak, 15. jun 2007.

Predsednik Dulić razgovarao sa mladim liderima

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Oliver Dulić pozdravio je danas učesnike međunarodne konferencije “Arena za mlade političare evroatlantskog regiona”.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Oliver Dulić pozdravio je danas učesnike međunarodne konferencije “Arena za mlade političare evroatlantskog regiona”. Konferencija se održava u Beogradu 15. i 16. juna, u organizaciji Centra za razvoj parlamentarne debate i Atlantske asocijacije mladih političkih lidera.

Obraćajući se mladim liderima u Domu Narodne skupštine, Dulić je rekao da je transparentnost rada parlamenta ključna za odgovornost poslanika prema građanima koji ih biraju. Parlament Srbije mora da bude transparentniji, a tek će rešenjem dileme da li je poslanik odgovoran građanima ili svojoj stranci, građani zaista početi Skupštinu da doživljavaju kao svoj dom. S tim u vezi, Dulić je posebno naglasio važnost tolerancije i uzajamnog poštovanja, jer je rad Parlamenta “ogledalo jedne zemlje”. Elementarno poštovanje ličnosti, uverenja i stavova među političkim neistomišljenicima preduslov je da naši građani ojačaju svoju veru u demokratiju, a političke elite povrate poverenje građana, naglasio je predsednik Narodne skupštine.

Predsednik Dulić je istakao da skupštinsko rukovodstvo planira da rad Parlamenta učini još transparentnijim i tako što će građani moći da prate preko VEB stranice aktivnosti svih poslanika, -kojim sednicama Skupštine prisustvuju, a kojima ne, da li i kako glasaju i drugo, dodajući da javnost treba naučiti kako Parlament može i treba da radi i podstaći očekivanja od Parlamenta.

Dulić je mladim sagovornicima izneo dilemu da li zakoni koji treba da nas približe Evropskoj uniji treba da se usvajaju u najkraćem roku, da bismo nadoknadili propušteno vreme, ili treba da se jača uloga poslanika u pripremi i donošenju zakona, kao i u kontroli nad radom izvršne vlasti. Kao moguće rešenje, Dulić je naveo da naglasak prvo mora biti na brzini usvajanja zakona, ali da jačanje kapaciteta Skupštine, njenih radnih tela i poslanika ostaje prioritetan zadatak od koga zavisi kako će naša javnost prihvatititi novu ulogu Narodne skupštine koja treba da postane simbol parlamentarizma u Srbiji.

Konferenciji je prisustvovalo oko 80 mladih lidera iz Srbije i 12 zemalja u regionu, Evropske unije i SAD.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31