Ponedeljak, 5. maj 2008.

Predsednik Dulić govorio na skupu posvećenom bržem priključenju Srbije u EU

U Domu Narodne skupštine Republike Srbije 5. maja održana je međunarodna konferencija “Kako ubrzati integraciju Srbije u Evropsku uniju” koju je, povodom obeležavanja Nedelje Evrope, organizovao Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) iz Beograda i Institut za evropske poslove (INEA).U Domu Narodne skupštine Republike Srbije 5. maja održana je međunarodna konferencija “Kako ubrzati integraciju Srbije u Evropsku uniju” koju je, povodom obeležavanja Nedelje Evrope, organizovao Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) iz Beograda i Institut za evropske poslove (INEA). Na konferenciji su razmatrane mogućnosti ubrzanja integracije Srbije u Evropsku uniju, jačanja administrativnog kapaciteta i prevladavanja političkih ograničenja za ostvarivanje integracije u EU.

Učesnike konferencije pozdravio je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić, koji je zatim govorio o jačanju administrativnih kapaciteta Parlamenta radi bržeg priključenja EU. Po njegovoj oceni, za ubrzanje procesa evropskih integracija potrebno je da se postigne konsenzus svih političkih partija o ovim pitanjima i izgrade jake demokratske institucije. On je izneo očekivanje da će na predstojećim parlamentarnim izborima pobediti proevropske snage i da će, u saradnji sa partijama iz opozicije, nastaviti započeti proces približavanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Predsednik Dulić je ukazao na važnu ulogu Parlamenta u tom procesu i istakao da je sačinjen nov Predlog poslovnika Narodne skupštine koji treba da omogući njen efikasniji rad i usvajanje zakona neophodnih za naše evropske integracije po ubrzanoj proceduri. Istovremeno, međutim, Parlament mora da bude jedan od glavnih promotera evropskih vrednosti, s ciljem da ih građani prepoznaju i prihvate kao svoje prioritete.

Svoja iskustva u pristupanju Evropskoj uniji učesnicima konferencije preneli su gosti iz Slovačke, Estonije, Mađarske, Slovenije, Rumunije i Bugarske.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
sreda, 16. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja