19. novembar 2015. Predsednici parlamenata Srbije i Mađarske

19. novembar 2015. Predsednici parlamenata Srbije i Mađarske

Četvrtak, 19. novembar 2015.

Predsednici parlamenata Srbije i Mađarske o odnosima dve države

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja boravi danas u jednodnevnoj radnoj poseti Mađarskoj, sastala se sa predsednikom Parlamenta Mađarske Laslom Keverom.


Gojković i Kever saglasili su se da su odnosi Srbije i Mađarske na visokom nivou, čemu su doprineli sve intenzivniji susreti zvaničnika dve države, među kojima i dinamični kontakti dva parlamenta.

Govoreći o daljem razvoju parlamentarne saradnje, Gojković je podsetila da su dva parlamenta pre osam godina potpisala sporazum o saradnji i da se otvara mogućnost da se sporazum inovira konkretizovanjem saradnje među radnim telima, u oblasti poljoprivrede, privrede, bezbednosti, turizma, kulture i posebno u oblasti evrointegracija, imajući u vidu da Srbija očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja i da joj je značajno iskustvo i podrška Mađarske.

Predsednica Narodne skupštine je naglasila da je za Srbiju važna podrška Mađarske i za otvaranje prvih poglavlja 35 i 32, kao i za otvaranje poglavlja 23 i 24.

Kever je ukazao da su odnosi dve države mnogo uznapredovali i da imaju strateški značaj, kao i da su ključnu ulogu u tome imali predsednici i premijeri dve države, a značajan doprinos dali su i parlamentarci.

Kever je naglasio da Srbija i Mađarska sa pravom mogu da bude ponosne na te odnose, koji mogu poslužiti i kao dobar primer za širi region i dodao da ne treba stati na tome, već ih i dalje razvijati.

Govoreći o evrointegracijama, Kever je rekao da će Srbija za Mađarsku i nakon završetka integracionog procesa biti strateški partner, jer nije važno samo pristupiti Evropskoj uniji već i kako zajedno razvijati EU.

Gojković i Kever su razgovarali o ekonomskoj saradnji i podržali dve vlade u sprovođenju projekta revitalizacije pruge Beograd-Budimpešta, što je obostrani interes.

Razgovarali su i o jačanju kulturne saradnje i boljem povezivanju i upoznavanju dva naroda, kao i o unapređenju položaja nacionalnih manjina, a Gojković je naglasila da su upravo manjine dodatni most koji spaja dve države. Teme sastanka bili su i izazovi sa kojima se Evropa suočava, kao što je pitanje migracija i terorizma.

Gojković je razgovarala i sa predsednikom grupe prijateljstva Parlamenta Mađarske sa Srbijom Karoljom Pancelom.

U delegaciji je i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom Žarko Mićin.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3