Četvrtak, 24. avgust 2006.

Predsednici Marković i Sili otvorili Drugi «Omladinski kamp tolerancije» u Segedinu

Predsednik Narodne skupštine Republike SrbijePredrag Marković i predsednica Parlamenta Republike Mađarske Katalin Sili otvorili su sinoć u Segedinu Drugi «Omladinski kamp tolerancije».Predsednik Narodne skupštine Republike SrbijePredrag Marković i predsednica Parlamenta Republike Mađarske Katalin Sili otvorili su sinoć u Segedinu Drugi «Omladinski kamp tolerancije».

U okviru projekta definisanog Deklaracijom o ostvarivanju zajedničkog “Programa tolerancije” koja je potpisana u februaru 2005., i ove godine je organizovan «Kamp tolerancije» koji okuplja srednjoškolce iz Srbije i Mađarske. «Mađarsko-Srpski parlamentarni omladinski kamp» održava se u Segedinu od 23. do 27. avgusta, u okviru omladinskih dana Segedina. Predsednici Marković i Sili su poručili mladim učesnicima kampa da o razlozima zbog kojih je Program tolerancije i potpisan treba, u narednim danima, da nauče od narodnih poslanika oba parlamenta kao i od istoričara koji će im govoriti o zajedničkim istorijskim momentima dva naroda.

Predsednici Marković i Sili sastali su se pre svečanosti otvaranja Omladinskog kampa u gradskoj kući u Segedinu, gde su razgovarali o daljoj saradnji u okviru Programa toleracije i saglasili se da ubuduće organizaciju Programa, koji se realizuje kroz Omladinske kampove, treba «spustiti» sa nivoa predsednika parlamenata na nivo lokalne samouprave i izvršne vlasti, s obzirom da su temelji Programa tolerancije već postavljeni. Predsednici Sili i Marković razgovarali su i o pitanjima autonomija u Evropi kao i o pitanju liberalizacije viznog režima Mađarske za građane Srbije i ustavnim promenama koje slede i u Mađarsoj i u Srbiji.

Učesnici kampa su i ove godine srednjoškolci iz Srbije i Mađarske(50 đaka obe nacionalnosti), a njegov osnovni cilj je međusobnoupoznavanje omladine većinske nacije sa srpskom i mađarskom nacionalnom zajednicom koja živi u dve zemlje, upoznavanje ipribližavanjedve tradicije i kultureinačina života zajednica.Poslednjeg dana, učesnici će posetiti i Parlament Mađarske u Budimpešti.

Prvi omladinski kamp toleracije održan je prošle godine na Paliću u organizaciji Narodne skupštine Republike Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1