5. decembar 2018. Predsednica i članovi PGP sa Gruzijom sa delegacijom Parlamenta Gruzije

5. decembar 2018. Predsednica i članovi PGP sa Gruzijom sa delegacijom Parlamenta Gruzije

Sreda, 5. decembar 2018.

Predsednica i članovi PGP sa Gruzijom razgovarali sa delegacijom Parlamenta Gruzije

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom, na čelu sa predsednicom Dubravkom Filipovski razgovarali su danas sa delegacijom Parlamenta Gruzije koja boravi u studijskoj poseti Republici Srbiji.


Filipovski je istakla značajnu saradnju dva parlamenta, te posete na najvišem nivou, dodajući da nju mora da prati i jača ekonomska saradnja. Navela je da bi bližu saradnju dve zemlje pomogla i direktna avionska linija Beograda i Tbilisija, kao i potpisivanje ugovornopravnih regulativa koje bi produbile saradnju dve zemlje. Predsednica Grupe prijateljstva istakla je i da dve zemlje dele veoma sličnu kulturu, istu veru, a i sličnu sudbinu, navodeći za primer evropske integracije i borbu za teritorijalni integritet i suverenitet. Na tu temu Filipovski je navela da se Srbija nalazi trenutno u veoma teškom položaju u pregovorima sa Prištinom, zbog opstrukcije dijaloga albanske strane, koja je nedavno prekršila odredbe Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini, uvodeći takse od 100 odsto na robu iz Beograda. Ovu priliku predsednica PGP-a iskoristila je da se Gruziji zahvali na priznavanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i poštovanje Rezolucije 1244, kao i značajne podrške koju je dala kada je glasala protiv ulaska Kosova i Metohije u međunarodne organizacije UNESKO i Interpol. Na sastanku je bilo reči i o evropskim integracijama, gde je Filipovski istakla da je Srbija otvorila 14 poglavlja, privremeno zatvorila dva, te da očekuje otvaranje još barem tri. Rekla je i da sama Evropska unija ima internih problema koje mora da reši pre nego što proširi svoju porodicu, poput izlaska Velike Britanije iz Unije.

Predstavnica Delegacije, Tamar Kulordava, složila se da se saradnja dve zemlje intenzivirala u poslednjih godinu i po dana i dodala da je saradnja parlamenata dve zemlje ključna za još bližu vezu i u ostalim oblastima. Istakla je da će Gruzija nastaviti da podržava teritorijalni integritet Republike Srbije i dodala da se nada da će Srbija postupiti po istom principu kada je u pitanju teritorijalni integritet Gruzije. Kulordava je navela da Gruziji znači svako iskustvo Republike Srbije kada su u pitanju evropske integracije, s obzirom i da je i Gruzija u istom procesu, i da je i ovoj zemlji to spoljnopolitički prioritet. Složila se sa predsednicom PGP sa Gruzijom Dubravkom Filipovski da su reforme koje integracije nose sa sobom od izuzetne važnosti za Gruziju, u raznim oblastima, bez obzira da li će krajnji ishod značiti ulazak u EU, jer će obezbediti dalji socijalni i ekonomski razvoj države u skladu sa osnovnim vrednostima Unije.

Sagovornici su se složili i da dve zemlje moraju otvoriti i ambasadorska predstavništva Srbije i Gruzije kako bi se ostvarila tešnja saradnja dva naroda. Gruzijskoj delegaciji obratili su se i ostali članovi Poslaničke grupe prijateljstva koji su prisustvovali sastanku, Ivana Nikolić, Borka Grubor, Dragan Vesović, Dragomir Karić i prof. dr Ljubiša Stojmirović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4