29. mart 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković u razgovoru sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom

29. mart 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković u razgovoru sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom

Ponedeljak, 29. mart 2021.

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom razgovarala sa ambasadorom Nemačke u Srbiji

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković razgovarala je u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o reformama i perspektivama evropskih integracija Srbije i regiona Zapadnog Balkana.


Vesna Marković je navela da članstvo u Evropskoj uniji ostaje prioritetni cilj Srbije i da je većina aktivnosti u Narodnoj skupštini usmerena upravo ka tom cilju i usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU. Marković je izrazila žaljenje što tokom prethodne godine, tokom nemačkog predsedavanja, nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje, ali je dodala i da je Srbija svesna da se sama EU suočava sa unutrašnjim problemima i izazovima. EU treba da održi svoje jedinstvo i stabilnost, jer je to bitno i za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, navela je Marković i istakla ključnu poziciju Nemačke unutar EU.

Narodni poslanici pokazuju veliko interesovanje za saradnju sa kolegama iz Bundestaga, ukazala je Marković i dodala da PGP sa Nemačkom ima čak 84 člana. Svesni smo značaja Bundestaga za odluke o otvaranju novih pregovaračkih klastera, kao i za prijem novih članica u EU, istakla je ona.

Tokom razgovora sa nemačkim ambasadorom, Vesna Marković je navela i da Srbija ostaje posvećena stabilnosti regiona i regionalnoj saradnji, dijalogu sa Prištinom i međustranačkom dijalogu pod posredstvom EU.

Ambasador SR Nemačke Tomas Šib složio se da su nemačko-srpski odnosi dobri i intenzivni na svim nivoima. Izrazio je žaljenje što epidemiološka situacija onemogućava redovne susrete parlamentaraca, ali je ukazao i da su u ovakvim okolnostima korisni virtuelni sastanci i razmena mišljenja.

Proširenje EU je za Nemačku i dalje prioritetan zadatak, naveo je Šib i dodao da, bez obzira na ishode parlamentarnih izbora u Nemačkoj, koji će se održati u septembru, Nemačka će nastaviti da podržava evropske integracije Srbije i politiku proširenja EU. Šib je naveo i da su za evropske integracije Srbije ključne reforme u oblasti vladavine prava i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i da Nemačka očekuje napredak u tim oblastima i skoro otvaranje novih pregovaračkih klastera. Nemačka se zalaže i za ubrzanje procesa evropskih integracija i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, naveo je ambasador Tomas Šib.

Sagovornici su se složili i o značaju ekonomske saradnje dve zemlje i izrazili zadovoljstvo što ona ide uzlaznom putanjom, uprkos nepovoljnim privrednim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa.

Na sastanku je bilo reči i o usvojenom Kodeksu ponašanja narodnih poslanika, vanrednim parlamentarnim izborima koji stoje pred Srbijom i mogućim ishodima međustranačkog dijaloga pod posredstvom EU.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5