13. april 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kambodžom i ambasador Kraljevine Kambodže u Republici Srbiji

13. april 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kambodžom i ambasador Kraljevine Kambodže u Republici Srbiji

Utorak, 13. april 2021.

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kambodžom razgovarala sa ambasadorom Kraljevine Kambodže u Srbiji

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kambodžom Jelena Mihailović sastala se danas, u Domu Narodne skupštine, sa ambasadorom Kraljevine Kambodže u Republici Srbiji Nj.E. Vutha Tanom.


Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kambodžom poželela je dobrodošlicu ambasadoru u Dom Narodne skupštine i na samom početku sastanka iskoristila priliku da čestita sutrašnje obeležavanje kmerske Nove godine. Mihailović je navela da diplomatski odnosi dve zemlje datiraju još od 1956. godine i osnivanja Pokreta nesvrstanih, te izrazila zadovoljstvo zbog uspona bilateralnih odnosa ponovnim otvaranjem ambasade Kraljevine Kambodže u Srbiji.

Mihailović je navela da Poslanička grupa prijateljstva sa Kambodžom broji deset narodnih poslanika i da će organizovati sastanak sa članovima Grupe, kako bi se upoznali i razgovarali sa ambasadorom o bližoj parlamentarnoj saradnji. Na tu temu, pomenula je posetu potpredsednika Narodne skupštine Kambodže Khuon Sudari sa delegacijom na Interparlamentarnoj uniji 2019. godine, u Beogradu, kao jednu od značajnijih poseta u proteklih nekoliko decenija i dodala da geografska udaljenost, koja je evidentna, ne bi trebala da predstavlja prepreku u bilateralnim odnosima. Navela je da prostor za saradnju svakako postoji, u oblasti ekonomije i turizma, ali i kulture, sporta i obrazovanja. „Kulturna diplomatija predstavlja meku silu svake države, a može očvrsnuti saradnju zemalja“, podvukla je narodna poslanica. Ovom prilikom zahvalila se i na principijelnom stavu Kambodže povodom poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i dodala da unitarno ponašanje Prištine ne doprinosi dijalogu i rešavanju ovog problema.

Nj.E. Vutha Tan zahvalio se na pozivu i preneo pozdrave predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću od strane ministra spoljnih poslova Kambodže. Ambasador je naveo da je postojao period stagnacije i zapostavljanja diplomatskih odnosa Kambodže sa drugim zemljama, zbog njenih unutrašnjih pitanja, ali da se ta situacija menja sa ponovnim otvaranjem konzularnih predstavništva Kraljevine Kambodže, aludirajući i na ambasadu u Republici Srbiji. Naveo je da, kada su u pitanju ekonomski i bilateralni odnosi dve zemlje, već postoje spremni sporazumi o zaštiti investicija i sporazuma koji se tiče turizma, ali koji još nisu ratifikovani zbog svetske epidemiološke situacije.

Mihailović je podsetila da postoji nekoliko potpisanih sporazuma Srbije i Kambodže, poput Sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji iz 1959. godine i Sporazum o saradnji na polju kulture i nauke, potpisanog 1961. godine, ali koje svakako treba ažurirati, s obzirom da su se obe zemlje promenile i unapredile od tog vremena.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji na polju obrazovanja i studentskim razmenama, te zaključili da projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja „Svet u Srbiji“, može doprineti ovom vidu saradnje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja