4. mart 2020. Predsednica PGP sa Meksikom Ana Karadžić sa ambasadorom Meksika u Srbiji Markom Garsijom Blankom

4. mart 2020. Predsednica PGP sa Meksikom Ana Karadžić sa ambasadorom Meksika u Srbiji Markom Garsijom Blankom

Sreda, 4. mart 2020.

Predsednica PGP sa Meksikom razgovarala sa ambasadorom Meksika u Srbiji

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom Ana Karadžić razgovarala je danas sa ambasadorom Meksika u Srbiji Markom Garsijom Blankom, o postignutim rezultatima na polju kulture, sporta i trgovine, ali pre svega o jakim bilateralnim vezama.


Ambasador je istakao da Meksiko i Srbija imaju zrelu saradnju, od obostranog poverenja i da Meksiko čvrsto stoji iza svojih principijelnih stavova prema Srbiji. Kao primer političkog dijaloga na visokom nivou naveo je održanu Interparlamentarnu uniju, na kojoj je visoka delegacija u sastavu: predsednica Donjeg Doma Parlamenta Meksika, predsednik Vlade Meksika i ministar spoljnih poslova, imala bilateralni sastanak sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković. Takođe, naveo je da su u prethodne tri godina potpisana četiri sporazuma između dve zemlje, a da se na diplomatskom nivou očekuje određivanje datuma za 15. sastanak o političkim konsultacijama.

Ana Karadžić, zahvalila se na posvećenosti ambasadora da ojača veze dve zemlje u svim oblastima, počev od trgovinske razmene koja se u 2019. godini uvećala za 47 odsto u odnosu na 2018. godinu, otvorenih meksičkih preduzeća koja su zaposlila srpske radnike i održanih kulturnih manifestacija koje su imale za cilj da približe dva naroda. Karadžić je posebno istakla i izuzetnu saradnju sa Gabrijelom Kuevas Baron, predsednicom Interparlamentarne Unije, koja je imala veliku ulogu u organizovanju i promociji 141. zasedanja IPU održanog u Beogradu.

Za kraj sastanka ambasador je naveo da je u Parlamentu Meksika oformljena Poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom, čiji je predsednik Mirta Viraljbaso, a Karadžić je izrazila uverenje da će se PGP sa Meksikom oformiti ubrzo nakon parlamentarnih izbora u Srbiji i da će se saradnja na bilateralnom nivou nastaviti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
subota, 13. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja