17. septembar 2021. Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo u razgovoru sa šefom političkog sektora Delegacije EU u Srbiji

17. septembar 2021. Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo u razgovoru sa šefom političkog sektora Delegacije EU u Srbiji

Petak, 17. septembar 2021.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo razgovarala sa šefom političkog sektora Delegacije EU u Srbiji

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević, razgovarala je u Narodnoj skupštini sa šefom političkog sektora Delegacije EU u Republici Srbiji Dirkom Lorencom o dosadašnjem toku procesa promena Ustava u Republici Srbiji u oblasti pravosuđa, kao i o aktivnostima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo u tom postupku.


Jelena Žarić Kovačević je navela da je u dosadašnjem procesu postignut visok stepen transparentnosti, inkluzivnosti i javnosti. Ukazala je da su tokom ove nedelje održana četiri javna slušanja na kojima su razmatrani tekst akta o promeni Ustava Republike Srbije i tekst ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije, koji je Odbor usvojio na predlog Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava Republike Srbije. Žarić Kovačević je istakla da su na javnim slušanjima, pored stručne javnosti, učestvovali i građani i predstavnici nevladinih organizacija, koji su davali konkretne i konstruktivne predloge i komentare.

Ona je navela i da će se sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, na kojojoj će se utvrditi teksta akta o promeni Ustava Republike Srbije i tekst ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije, koji će Odbor dostaviti predsedniku Narodne skupštine, radi podnošenja zahteva za mišljenje Venecijanskoj komisiji, održati tokom sledeće nedelje, kako bi se sumirali svi predlozi učesnika javnih slušanja.

Predsednica Odbora je ukazala i da će Radna grupa za izradu akta o promeni Ustava Republike Srbije nastaviti i u narednom periodu da saradđuje sa članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Ona je sagovornika upoznala i sa postupkom koji sledi nakon pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije na predložene akte. Odbor, nakon toga, usvaja Nacrt akta o promeni Ustava Republike Srbije i Nacrt ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije, koji šalje predsedniku Narodne skupštine, a on zakazuje sednicu na kojoj će se ti nacrti akata razmatrati. Ukoliko budu usvojeni sa dvotrećinskom podrškom narodnih poslanika, predsednik Narodne skupštine zakazuje republički referendum, na kojem će se građani izjašnjavati o podnetim predlozima ustavnih refortmi u obalsti pravosuđa.

Predstavnik Delegacije EU u Republici Srbiji Dirk Lorenc pohvalio je rad Odbora i Radne grupe, ističući važnost ustavnih promena, kao ključnog elementa u procesu reforme vladavine prava.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6