Ponedeljak, 21. mart 2016.

Predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva učestvovala na Interparlamentarnoj konferenciji o Evropskoj socijalnoj povelji

Predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva dr Vesna Rakonjac, učestvovala je na Interparlamentarnoj konferenciji o Evropskoj socijalnoj povelji i na Torinskom forumu o socijalnim pravima u Evropi, koji su održani u Torinu u Italiji 17. i 18. marta 2016. godine u organizaciji Saveta Evrope, Donjeg doma parlamenta Italije i grada Torina.


Na konferenciji su eminentni predstavnici parlamenata zemalja članica Saveta Evrope govorili o sprovođenju osnovnih prava koja su garantovana Evropskom socijalnom poveljom na nacionalnom nivou u trenutnom međunarodnom kontekstu. Glavne teme konferencije su bile proces ratifikovanja revidirane verzije ove povelje i protokola o postupku kolektivnih žalbi, odredbe povelje u kontekstu nacionalnih zakonodavnih procesa, kao i rezultati monitoringa koji obavlja Evropski komitet za socijalna prava. Na dnevnom redu konferencije je takođe bilo pitanje socijalnih politika u „postkriznom“ okruženju, uzimajući u obzir izazove globalizacije i potrebu promovisanja kohezivnijih i inkluzivnijih društava u Evropi, zasnovane na osnovnim pravima, demokratskoj sigurnosti i vladavini prava.

Poslanica Vesna Rakonjac je govorila o napretku koji je Srbija ostvarila u procesu ratifikovanja Evropske socijalne povelje, s obzirom da se Srbija odlučila za postepenu ratifikaciju nekih njenih članova. Taj proces podrazumeva usvajanje određenih krovnih zakona, kao što su Zakon o socijalnom stanovanju, Zakon o radu i Zakon o zapošljavanju stranaca. Mnogi od uslova za ratifikovanje najvažnijih članova ove povelje su ostvareni zahvaljujući radu Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva koji je aktivno učestvovao u svim događajima sa ciljem promovisanja ove povelje i socijalnih prava uopšte. U predstojećem periodu se očekuje ispunjenje dodatnih uslova za ratifikaciju preostalih članova Povelje.

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali i govorili predsednik ruske Dume Sergej Nariškin, predsednik Parlamenta Malte Anglu Faruđa, zamenica generalnog sekretara Saveta Evrope Gabriela Bataini Dragoni, gradonačelnik Torina Pjero Fasino, kao i predsednik Odbora za socijalna pitanja Donjeg doma parlamenta Italije Mario Maraciti. Na Torinskom forumu je prisustvovao i ministar za rad, socijalnu sigurnost i socijalnu solidarnost Grčke Georgios Kartugalos, koji je u ime svoje zemlje ratifikovao revidiranu Evropsku socijalnu povelju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1